ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Οι καρδιοπάθειες αφορούν και τις γυναίκες

Οι καρδιοπάθειες αφορούν και τις γυναίκες

 

Tα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σήμερα η συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Η καρδία των γυναικών είναι πιο ευάλωτη στις ασθένειες σε σύγκριση με την καρδία των ανδρών.

 

Πολλές γυναίκες βιώνουν πολύ πιο σοβαρά το πρώτο επεισόδιο καρδιακής προσβολής παρά οι άνδρες.

 

Μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από την καρδιά της και οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σαφώς περισσότεροι από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού.

Η στεφανιαία νόσος της καρδίας είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

 Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στην προοδευτική στένωση των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα το μυοκάρδιο. Η μερική ή ολική απόφραξη τους λόγω της αθηρωμάτωσης οδηγεί σε έμφραγμα μυοκαρδίου που θέτει τη ζωή σε κίνδυνο.

Είναι γεγονός ότι λόγο της εξέλιξης και της προόδου που επιτεύχθηκε στην ιατρική τις τελευταίες δεκαετίες, ο συνολικός αριθμός θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων μειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης των εν λόγω θανάτων είναι μικρότερος στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα σε αριθμό χωρών οι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες παρουσιάζει αύξηση.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων δηλαδή έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια (αποπληξία) είναι διπλάσιος από τον αριθμό των γυναικών που πεθαίνουν από όλες τις μορφές καρκίνου μαζί.

Η εμπειρία δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη εξέλιξη από ότι οι άνδρες μετά από μια πρώτη καρδιακή προσβολή ενώ -στη συνέχεια- ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος μιας και οι επιπλοκές που επέρχονται από το καρδιακό επεισόδιο είναι σοβαρότερες.

Επίσης είναι περισσότερες και οι πιθανότητες να χρειαστεί εκ νέου νοσοκομειακή περίθαλψη κατά τους πρώτους μήνες μετά το πρώτο καρδιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο εξαιτίας της καρδιακής πάθησης.

Οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες πολύ συχνά εξελίσσονται χωρίς να ανιχνεύονται. Αυτό συμβαίνει πιο σπάνια στους άνδρες.

Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο οι γυναίκες να μάθουν περισσότερα για τις καρδιακές παθήσεις και για τους τρόπους πρόληψης τους.

Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσο προσεγγίζουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης καθώς έχουν ψηλότερα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα τους με συνέπεια αυτή η αυξητική τάση στην χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του αίματος να δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Επίσης είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο φοβισμένες και υποψιασμένες σε σχέση με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα σε σχέση με τον πόνο από το έμφραγμα και αυτό δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον πόνο, σε αντίθεση με τους άνδρες που ανησυχούν περισσότερο όταν νιώσουν ενοχλήματα στην καρδιά. Επομένως όταν κάποια γυναίκα νιώσει πόνο που διαρκεί λίγα λεπτά και περιγράφεται ως πίεση, σφίξιμο ή κάψιμο πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική ή νοσοκομειακή βοήθεια.

ÎŒπως για τους άνδρες έτσι και για τις γυναίκες, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος του βάρους, της υπέρτασης και της χοληστερίνης αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόληψης των καρδιολογικών προβλημάτων.