ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Αρκεί για να αποτρέψει μελλοντικά καρδιακά επεισόδια?

Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Αρκεί για να αποτρέψει μελλοντικά καρδιακά επεισόδια?

Το καρδιογράφημα ή σωστότερα ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι η καταγραφή των μικρών ρευμάτων που παράγονται στην καρδιά μας και φτάνουν έστω και εξασθενημένα στην επιφάνεια του σώματος, δηλαδή στο δέρμα μας.

 Ένα ειδικό όργανο ο καρδιογράφος μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στα χέρια, στα πόδια και στο θώρακα, καταγράφει τα μικρά αυτά ρεύματα και τα αποτυπώνει σε θερμογραφικό χαρτί.

Καρδιογράφημα:  Η χρησιμότητά του

Οπωσδήποτε η πιο σημαντική χρήση του καρδιογραφήματος είναι η διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που οφείλεται σε αιφνίδια και πλήρη (100%) απόφραξη μεγάλης αρτηρίας της καρδιάς. ÎŒσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο πιο γρήγορα μεταφέρεται στο νοσοκομείο ο ασθενής, οπότε είναι δυνατόν σε περίπτωση ανακοπής να επανέλθει και επίσης πολύ πιο άμεσα να λάβει τη δέουσα αντιμετώπιση ώστε να περιοριστούν το δυνατόν οι μελλοντικές επιπτώσεις του εμφράγματος. Σε περίπτωση πόνου που μοιάζει με αυτόν του εμφράγματος πρέπει να λαμβάνεται καρδιογράφημα εντός ολίγων λεπτών. Στο 90% των περιπτώσεων  καρδιολόγος θα διαγνώσει το οξύ έμφραγμα με το καρδιογράφημα, ενώ σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση.

 Με το καρδιογράφημα επίσης διαπιστώνουμε παλαιότερα εμφράγματα που ίσως δεν προκάλεσαν κανένα σύμπτωμα ή προκάλεσαν συμπτώματα που ο ασθενής δεν τα πρόσεξε.

Μία άλλη πολύ σημαντική και αναντικατάστατη χρήση του καρδιογραφήματος είναι η διάγνωση των διαφόρων αρρυθμιών. Για παράδειγμα με το καρδιογράφημα γίνεται η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Επίσης με το καρδιογράφημα διακρίνουμε  μια βραδυκαρδία, αν οφείλεται σε μη παραγωγή του ηλεκτρικού ερεθίσματος ή σε διακοπή του σε κάποιο σημείο κατά τη μετάδοσή του. Ανάλογα με τα ευρήματα και σε συνδυασμό με τα συμπτώματα λαμβάνεται η απόφαση για να τοποθετηθεί ή όχι βηματοδότης.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες σοβαρές  παθήσεις της καρδιάς αλλάζουν το καρδιογράφημά μας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, οπότε πολλές φορές είναι η πρώτη εξέταση που μας θέτει την υποψία ότι υπάρχει κάποια πάθηση της καρδιάς οπότε γίνεται περαιτέρω έλεγχος για την ακριβή διάγνωση, π.χ. τρίπλεξ καρδιάς.

 

Γιατί είναι καλό όλοι μας και ειδικά οι άνδρες άνω των 40 και οι γυναίκες άνω των 50 να έχουν ένα καρδιογράφημα στο βιβλιάριο ή την τσάντα τους;

Κάθε άνθρωπος έχει πραγματικά ένα σχεδόν μοναδικό καρδιογράφημα ως προς τις λεπτομέρειές του όταν είναι σε άριστη κατάσταση από πλευράς υγείας. Τα όρια του φυσιολογικού είναι ευρέα, ώστε να περιλαμβάνουν όλες αυτές τις διαφορετικότητες.

Εάν λοιπόν υπάρχει προηγούμενο καρδιογράφημα ξέρουμε πως είναι ακριβώς το καρδιογράφημα του συγκεκριμένου ατόμου και τυχόν αλλαγές που εμπίπτουν εντός του φυσιολογικού να γίνουν αντιληπτές.

 Πολλοί άνθρωποι έχουν αθώες παραλλαγές στο καρδιογράφημά τους, που όμως εάν δεν τις ξέρουμε από προηγούμενο καρδιογράφημα που έγινε όταν ήταν χωρίς συμπτώματα και ληφθεί καρδιογράφημα ενώ έχουν κάποιο σύμπτωμα π.χ. πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, τότε μπορεί ο γιατρός να ξεγελαστεί από τις φυσιολογικές παραλλαγές και να υποβληθεί ο ασθενής σε άσκοπες εξετάσεις ακόμη και σε στεφανιογραφία.

Το να υπάρχει προηγούμενο καρδιογράφημα είναι υψίστης σημασίας σε ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί στη ζωή τους έμφραγμα μυοκαρδίου οπότε το καρδιογράφημα έχει ήδη κάποια συγκεκριμένα παθολογικά ευρήματα. Εάν ο ασθενής αυτός παρουσιάζει κάποια νέα συμπτώματα, η ύπαρξη του παλαιότερου καρδιογραφήματος θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε εάν έχει συμβεί κάτι καινούργιο.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελεί ΜΕΡΟΣ  της καρδιολογικής εξέτασης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  Η  καρδιολογική εξέταση

Δεν είναι λίγες οι τραγικές ιστορίες που κατά καιρούς έχουμε όλοι ακούσει και που αναφέρονται σε ανθρώπους που πήγαν στον καρδιολόγο για μια συνηθισμένη εξέταση. Εκεί υποβλήθηκαν σε καρδιογράφημα, το οποίο έδειξε ότι είναι καλά και με το που βγήκαν από την πόρτα του ιατρείου, έπαθαν έμφραγμα.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελεί διαγνωστικό μέσο της δεδομένης χρονικής στιγμής που εκτελείται. Αποτυπώνει την ηλεκτρική κατάσταση της καρδιάς τα δευτερόλεπτα που γίνεται. Στην πράξη καταγράφει το παρόν και μόνιμες, σοβαρές διαταραχές του παρελθόντος. Δεν δίνει  από  μόνο του πληροφορίες για το μέλλον όσον αφορά την καρδιακή λειτουργία.

Μόνο  ένα καρδιογράφημα δεν αρκεί.

Χρειάζονται  επίσης : η σωστή λήψη πληροφοριών  για την καταγραφή του ατομικού ιστορικού ώστε να προσδιορισθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος του καθενός,  η κλινική επισκόπηση , η ακρόαση της καρδιάς με το στηθοσκόπιο και η πιθανή διενέργεια triplex καρδιάς, για να μπορεί να προβλεφθεί μια μελλοντική καρδιακή πάθηση.

Μόνο ένα καρδιογράφημα δεν δίνει ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα : Είμαι καρδιολογικά υγιής?

 Το καρδιογράφημα δεν αποτελεί το πιστοποιητικό υγείας. Δεν αποτελεί βεβαίωση προεγχειρητικού ελέγχου .

 Δεν προσδιορίζει  αν και πότε  θα υποστεί κάποιος έμφραγμα μελλοντικά.

Επίσης το ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν είναι μόνο  ένα απλό  τετραγωνισμένο χαρτί. Είναι η πρώτη καρδιολογική  εξέταση,  η ερμηνεία και η ανάλυση της οποίας είναι περίπλοκη και το τελικό συμπέρασμα  προκύπτει συνυπολογίζοντας  τα δεδομένα της κλινικής εξέτασης και  του ιστορικού .

Κάθε πότε κάνουμε καρδιογραφημα

Δεν έχει τόσο σημασία κάθε πότε ακριβώς θα γίνεται το προληπτικό καρδιογράφημα. Το σημαντικότερο είναι να εάν εμφανιστούν νέα συμπτώματα, όπως λιποθυμία, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, πρησμένα πόδια, ταχυκαρδία πάνω από 100 ή βραδυκαρδία κάτω από 50, τότε πρέπει να γίνεται το γρηγορότερο νέο καρδιογράφημα, ακόμη κι αν έχουμε κάνει άλλο πολύ πρόσφατα.

ÎŒσα καρδιογραφήματα κι αν έχουμε κάνει στη ζωή μας ή αν κάναμε και πριν μια ώρα, εάν πονέσουμε στο στήθος πρέπει το ταχύτερο να ξανακάνουμε.