ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Χλωροκίνη : Φάρμακο με πιθανή ωφέλιμη δράση στην αντιμετώπιση του Covid-19 αλλά και με παρενέργειες- ΠΡΟΣΟΧΗ !

Χλωροκίνη : Φάρμακο με πιθανή ωφέλιμη δράση  στην αντιμετώπιση  του Covid-19 αλλά και με παρενέργειες- ΠΡΟΣΟΧΗ !

Ένα γαλλικό ιατρικό εργαστήριο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να παράσχει στις γαλλικές αρχές "εκατομμύρια δόσεις" φαρμάκων κατά της ελονοσίας, καθώς μετά από τις πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν απεδείχθη ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του Covid-19.

H γαλλική πολυεθνική Sanofi δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει δυνητικά αρκετές δόσεις φαρμάκου που περιέχει το μόριο υδροξυχλωροκίνη  για να θεραπεύσει έως και 300.000 άτομα, εάν είναι απαραίτητο.

Η Χλωροκίνη χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας, καθώς επίσης και για τη θεραπεία αυτοάνοσων περιπτώσεων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Στην Κίνα, έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς φωσφορική χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία ασθενών με κορωναϊό.

Ορισμένοι ειδικοί, πάντως έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη χρήση χλωροκίνης , ελλείψει ευρύτερων μελετών, επισημαίνοντας ότι οι παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου από Αμερικανούς επιστήμονες, ανέφερε επίσης ότι η χλωροκίνη φαίνεται να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία και ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα στη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει ότι : "Η χρήση χλωροκίνης (δισκίων) δείχνει ευνοϊκές εκβάσεις σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου χρόνου ανάρρωσης και βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής, καμία χώρα - ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) - δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα μέτρα θεραπείας κατά του Covid-19, αλλά στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν ήδη τη χρήση χλωροκίνης ως "αποτελεσματική θεραπεία".

 O καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέρει όσον αφορά την χρήση της χλωροκίνης:

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του κορονοϊού, κανένα δεν ενδεικνύεται για τη θεραπεία του.

 Φάρμακα όπως η χλωροκίνη είναι παλαιά, για άλλα νοσήματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν ωφέλιμη δράση, δεν έχουμε όμως αποδείξεις για αυτό.

Η χλωροκίνη μπορεί να έχει μεγάλες παρενέργειες σε μη ασθενείς, όπως

  • σπασμούς
  • καρδιακή αρρυθμία,
  • αν μας λείπει ένζυμο μπορεί να κάνουμε μια βαριά αιμολυτική αναιμία, δηλαδή να πέσει απότομα ο αιματοκρίτης μας,
  • μπορεί να πειράξει ακόμα και τα μάτια μας.

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν παίρνουμε χλωροκίνη χωρίς τη συνταγή γιατρού.

Παρακαλώ το κοινό να μην πάθουμε ζημιές από άλλα προβλήματα"