Στη «μάχη» της διάγνωσης του κορωνοϊού μπαίνουν οι μικροβιολόγοι, αλλά και τα ιδιωτικά εργαστήρια, που διαθέτουν τα κατάλληλα αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου σε βιολογικό υλικό, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες ζητούν να εξεταστούν, υπό τον φόβο των επαφών με άτομα που νοσούν ή θέλοντας απλά να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν κορωνοϊό. Ποιο είναι το test που έχουμε έως τώρα και τι διαγνωστικό test αναμένεται να προστεθεί σύντομα στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
1)Test PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης) από ρινοφαρυγγικό επίχρισμα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης είναι η μοριακή εξέταση (Real Time PCR) και καμία άλλη.
To δείγμα λαμβάνεται από τον ρινοφάρυγγα.
Για να ληφθεί δείγμα θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορωνοϊό, να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα τότε λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα ως δείγμα. Το τελευταίο αποστέλλεται σε ένα από τα 7 εργαστήρια αναφοράς:
Παστέρ, Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.
Στη συνέχεια θα πρέπει ο ασθενής να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του.
Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα το τεστ δε γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία.
Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα –νοσοκομεία με το ανάλογο κόστος.
Το κόστος αυτό κυμαίνεται από 200 ευρώ ως 400 ευρώ, ενώ σε κάποια μπορεί να κοστίζει λιγότερο, περί τα 150 ευρώ.
Εάν το δείγμα βγει θετικό στο ιδιωτικό εργαστήριο, τότε θα πρέπει να αναφερθεί στον ΕΟΔΥ και να σταλεί σε εργαστήριο αναφοράς για επανέλεγχο.
Να σημειωθεί πάντως ότι, βασική οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς όλους μας, είναι να μην υπάρχει πανικός και να μην προσφεύγουμε να κάνουμε τεστ για κορωνοϊό, πριν επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας.
Συμπερασματικά τα σημερινά μοριακά τεστ «αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης» (PCR) είναι ακριβή και αξιόπιστα στην διάγνωση αλλά δεν είναι ούτε τόσο γρήγορα ούτε τόσο φθηνά ούτε εύκολο να γίνουν μαζικά και επιτόπου, με αποκεντρωμένο τρόπο. Διενεργούνται για την διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό , σε συμπτωματικούς ασθενείς και δεν μας δίνουν πληροφορίες για παρουσία πιθανής ανοσίας μετά την λοίμωξη.
2)Τest αντισωμάτων κορονοϊού (δείγμα: αίμα) για παρουσία πιθανής ανοσίας
Πρόκειται για ένα γρήγορο και απλό τεστ διάγνωσης αντισωμάτων του νέου κορωνοϊού, το οποίο γίνεται με τρύπημα του δαχτυλου και βγάζει αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά.
Το δείγμα είναι τριχοειδικό αίμα δαχτυλου
Το τεστ αντισωμάτων δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα, και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα.
Σύντομα το τεστ αντισωμάτων θα γίνεται παράλληλα με το συμβατικό μοριακό τεστ τύπου PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης).
Η εξέταση αυτή είναι γρήγορη , με μικρότερο κόστος ,χωρίς να είναι υποχρεωτική η επίσκεψη σε νοσηλευτικό ίδρυμα για να διενεργηθεί και δίνει πληροφορίες για την ανοσία.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ TEST
Πότε αξίζει να κάνει κάποιος test για τον κορωνοϊό και ποιο θα πρέπει να είναι αυτό;
Αξίζει να κάνει το PCR αν έχει συμπτώματα. Χωρίς συμπτώματα ή κάποιο ιστορικό επαφής με κάποιο ύποπτο κρούσμα, δεν υπάρχει λόγος να κάνει το τεστ. Αν δεν έχει συμπτώματα, 99% θα βγει μάλλον αρνητικό.
Αν κάποιος είχε ήπια συμπτώματα και του έδωσαν οδηγίες να περιοριστεί για 14 ημέρες και τώρα είναι καλά, αξίζει τον κόπο να κάνει το τεστ;
Το τεστ PCR γίνεται με την μοριακή μέθοδο και μπορεί να αναγνωρίσει κατά πόσο υπάρχει λοίμωξη τη στιγμή που γίνεται. Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την περίοδο που αναπτύχθηκαν τα συμπτώματα τόσο μειώνεται το ιικό φορτίο και άρα τόσο πιο δύσκολο είναι να εντοπιστεί.
Αν κάποιος είχε ήπιας μορφής συμπτώματα, μέχρι πόσες μέρες μετά είναι ανιχνεύσιμος ο ιός;
Αν πέρασε ήπιας μορφής συμπτώματα και τώρα είναι καλά, ο ιός μπορεί να είναι ανιχνεύσιμος περίπου μέχρι και 7 ημέρες μετά από την ημέρα που έχει νοσήσει.
Πότε κάνουμε το test αντισωμάτων;
Αν κάποιος θέλει γενικότερα να δει κατά πόσο πέρασε τον ιό , το τεστ που πρέπει να κάνει είναι τεστ αντισωμάτων για να εντοπίσει κατά πόσο ο οργανισμός του έχει αναπτύξει τα αντισώματα απέναντι στον κορωνοϊό.
Καμπανάκι» από τον Σωτήρη Τσιόδρα για τα τεστ κορωνοϊού για την εξάπλωση του Covid-19 στην Ελλάδα
«Σε αυτήν τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.
Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα» τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Ενώ ένα αρνητικό τεστ αντισωμάτων στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ PCR, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου». Και ξεκαθάρισε: «Στη "μάχη" με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια.
Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας.».