ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Με ποια φάρμακα αλληλεπιδρά το γκρέιπφρουτ. ΠΡΟΣΟΧΗ!

Με ποια φάρμακα αλληλεπιδρά το γκρέιπφρουτ. ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μπορεί το γκρέιπφρουτ να είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο. Ωστόσο  οί ασθενείς οφείλουν να προσέχουν πολύ την κατανάλωσή του, επειδή έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αλληλεπιδράσεων με κάποια φάρμακα.

Στις αντενδείξεις που αναγράφονται σε ορισμένα φάρμακα, υπάρχει ειδική αναφορά στο γκρέιπφρουτ. Επειδή, όμως, πολλοί ασθενείς  δεν διαβάζουν προσεκτικά αυτές τις οδηγίες, είναι σωστό  να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα.

Ο χυμός του επηρεάζει τον τρόπο που ορισμένα φάρμακα μεταβολίζονται μέσα στο σώμα. Τα φάρμακα και οι τοξίνες μεταβολίζονται από τον οργανισμό προκειμένου να μπορούν να εξαλειφθούν από το σώμα.

 

Γκρέιπφρουτ: Οι χημικές διεργασίες στον οργανισμό

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ μειώνει την δραστηριότητα του ενζύμων κυτοχρώματος P450 3A4 (CYP3A4), που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό πολλών φαρμάκων και τοξινών. Περιέχει χημικές ενώσεις, γνωστές ως φουρανοκουμαρίνες, που μπλοκάρουν τα ένζυμα CYP3A4.

 Όταν πίνετε αυτόν τον χυμό, η ικανότητα των ενζύμων αυτών να διασπάσουν το φάρμακο μειώνεται. Έτσι, τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν πολύ, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για παρενέργειες.

Ορισμένα παραδείγματα κοινών φαρμάκων που έχουν αρνητική αλληλεπίδραση με το γκρέιπφρουτ περιλαμβάνουν την φελοδιπίνη (Plendil) και την ατορβαστατίνη (Lipitor).

Αν σας αρέσει ως φρούτο, ή ως χυμός, τότε ρωτήστε επί τούτου τον γιατρό  σας για τυχόν παρενέργειες με τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε.

 

Είναι λύση το να παίρνετε τα φάρμακα σε άλλες ώρες από εκείνες που καταναλώνετε γκρέιπφρουτ;

Η απλή απάντηση είναι όχι. Το να παίρνετε τα φάρμακά σας σε διαφορετικό χρόνο από όταν πίνετε τον χυμό αυτού του φρούτου δεν θα εμποδίσει την αρνητική αλληλεπίδραση.

 

Οι επιδράσεις του χυμού γκρέιπφρουτ σε ορισμένα φάρμακα μπορεί να διαρκέσουν για πάνω από 24 ώρες. Έτσι, ακόμη και αν το φάρμακο λαμβάνεται μόνο μία φορά την ημέρα, θα πρέπει αποφύγετε το γκρέιπφρουτ για όλη την ημέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να πίνουν μικρότερες ποσότητες χυμού γκρέιπφρουτ, αλλά για να είστε σίγουροι πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στο κουτί του φαρμάκου ή/και να ρωτάτε τον γιατρό.

 

Οι πιο συνήθεις φαρμακευτικές ουσίες που αλληλεπιδρούν αρνητικά με το γκρέιπφρουτ

αλπραζολάμη

αμιωδαρόνη

ατορβαστατίνη

καρβαμαζεπίνη

κιλοσταζόλη

κλαριθρομυκίνη

κολχικίνη

δρονεδαρόνη

ερυθρομυκίνη

φελοδιπίνη

φαιντανύλης

φεξοφεναδίνη

ινδιναβίρη

λοραταδίνη

λοσαρτάνη

λοβαστατίνη

nilotinib

pazopanib

πιμοζίδη

ρανολαζίνης

σακουιναβίρη

sildenafil

σιμβαστατίνη

ταδαλαφίλη

vardenafil

βεραπαμίλη

Πηγή: https://www.drugs.com

https://www.iatropedia.gr/