ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Κορωνοϊός COVID-19 : Η έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών,γιατί δεν έχει αυξήσει τους θανάτους?

Κορωνοϊός COVID-19 :  Η έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών,γιατί δεν έχει αυξήσει  τους θανάτους?

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως, οι χώρες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε ελεγχόμενα τοπικά lockdown, όμως, ο αριθμός των θανάτων έχει πτωτική τάση. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και στη χώρα μας, όπου παρά την καθημερινή πλέον αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, οι θάνατοι από τον COVID-19 καταγράφονται με ρυθμό, που δεν ξεπερνά τον ένα θάνατο ανά τρεις ημέρες.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα επικαλεστεί το γεγονός ότι, ενώ τα θετικά κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων παραμένει χαμηλός.

Αν και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα, οι ειδικοί  λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για εφησυχασμό. Ίσως η εξήγηση του φαινομένου να κρύβεται στο γεγονός ότι απαιτούνται ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μέχρι κάποιος θετικός στον ιό άνθρωπος να αναπτύξει συμπτώματα τέτοια, που θα τον οδηγήσουν σε επιδείνωση και τελικά στον θάνατο.

Συγκεκριμένα απαιτούνται περίπου 5 ημέρες, από τη στιγμή της μόλυνσης έως ότου εμφανιστούν τα συμπτώματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορεί να εμφανιστεί επιδείνωση, αλλά και ο χρόνος νοσηλείας, επίσης, μπορεί να είναι παρατεταμένος. Επίσης, η παραμονή σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο και από μήνα.

Έτσι η πρόσφατη αύξηση των θετικών περιστατικών COVID-19, που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ (Αριζόνα, Φλόριντα, Τέξας, Κολομβία, Αργεντινή), αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, όπως π.χ. στην Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία), στην Ασία (Ινδία, Φιλιππίνες, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν), στην Αφρική (Αλγερία, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη), τη Μέση Ανατολή και την Ωκεανία κανένας δεν ξέρει που θα οδηγήσει σε σχέση με τους θανάτους.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια έχουν εμφανιστεί και στην πατρίδα μας με την απότομη αύξηση των νοσηλειών, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι από την Κυριακή 12 Ιουλίου, όπου σημειώθηκε για πρώτη φορά διψήφιο νούμερο και μέχρι σήμερα, αυξάνονται σταθερά.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ανθρώπων που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάστηκαν διασωλήνωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν: 

12 Ιουλίου.... 10 ασθενείς

13 Ιουλίου ... 12 ασθενείς

14 Ιουλίου ....13 ασθενείς

Οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές χώρες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία. Το ποσοστό των τεστ που αποδεικνύονται θετικά για τον COVID, είναι υψηλό. Όλα αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι σε μερικές εβδομάδες πιθανότατα θα δούμε πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο και πολλούς ανθρώπους να καταλήγουν στον θάνατο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι ακόμη κι αν οι θάνατοι αρχίσουν να αυξάνονται υπάρχει περίπτωση μην υπάρξει άμεση καταγραφή, λόγω της καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων των ασθενών και των νεκρών. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες που έχουν διαφορετικό τρόπο δημοσιοποίησης του ρυθμού θανάτων από COVID-19.

Άλλες ερμηνείες για τον χαμηλό αριθμό θανάτων

Στις άλλες αιτίες που αναζητούν οι επιστήμονες, για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της μείωσης των θανάτων παρά την αύξηση των θετικών περιστατικών, καταγράφεται και η μείωση της μέσης ηλικίας των ατόμων που αποδείχθηκαν θετικοί στη νόσο COVID-19 το τελευταίο διάστημα.

Οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο δύσκολο να παρουσιάσουν επιπλοκές ή να πεθάνουν από την ασθένεια. Οι πολλοί θάνατοι που σημειώθηκαν στις αρχές της πανδημίας, συνέβησαν περισσότερο σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες πλέον έχουν λάβει μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο  και πάλι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς οι νεότεροι που προσβάλλονται από τον ιό, εύκολα μπορεί να τον μεταδώσουν σε ηλικιωμένους ή σε άλλα πιο ευάλωτα άτομα, με αποτέλεσμα και πάλι να οδηγηθούμε σε ραγδαία αύξηση των θανάτων.

Έχει μεταλλαχθεί σε λιγότερο μολυσματική νόσο ο COVID-19;

Σε άλλες επιστημονικές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μείωση των θανάτων, συγκαταλέγεται και η άποψη ότι μπορεί η νοσοκομειακή περίθαλψη να έχει βελτιωθεί στη  θεραπεία των σοβαρών περιπτώσεων COVID-19, χάρη στον συνδυασμό έρευνας και εμπειρίας που έχει πλέον αναπτυχθεί.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στους κινδύνους της νόσου απ' ό,τι στις αρχές της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να απευθύνονται στο νοσοκομείο πιο έγκαιρα.

Επίσης, ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν δειλά την υποψία ότι μπορεί ο ιός να έχει μεταλλαχθεί σε μία άλλη, λιγότερο σοβαρή μορφή. Ωστόσο  μάλλον κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, καθώς ο ιός  εξελίσσεται «πολύ αργά» και μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν πειστικά στοιχεία ότι μπορεί να έχει εξελιχθεί σε μια λιγότερο μολυσματική νόσο.

Συμπερασματικά  πρέπει  να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση, γιατί όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε να αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι, μπορεί να είναι πολύ αργά.

iatropedia.gr