ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Κορωνοϊός: Οι δύο τρόποι που κάνουν πιο αποτελεσματικές τις μάσκες. Τι ισχύει για την διπλή μάσκα.

Κορωνοϊός: Οι δύο τρόποι που κάνουν πιο αποτελεσματικές τις μάσκες. Τι ισχύει για την διπλή μάσκα.

Τι κερδίζουμε τελικά όταν φοράμε δύο-δύο τις μάσκες. Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις χειρουργικές.Αν ο κορωνοϊός θέλετε να αυξήσετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προστασία που σας παρέχουν οι μάσκες προσώπου, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο μεθόδους, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Και οι δύο μέθοδοι μπορεί να μειώσουν την έκθεσή σας στα αιωρούμενα μολυσμένα σταγονίδια κατά περισσότερο από 80%. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αναλογιστούμε ότι μεμονωμένες οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες παρέχουν προστασία κάτω από 50%.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν αξιωματούχοι από τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Οι ειδικοί πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο σειρά πειραμάτων στα οποία εξέτασαν πόση προστασία αποκομίζουμε:

  • Όταν φοράμε μία υφασμάτινη μάσκα πάνω από μία χειρουργική τριών στρωμάτων (είναι η κλασική χειρουργική μάσκα)
  • Όταν δένουμε τα λάστιχα μιας χειρουργικής μάσκας, ώστε το ύφασμα να ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπό μας

Δύο-δύο οι μάσκες

Τα σχετικά πειράματα έγιναν με δύο τεχνητά κεφάλια, τοποθετημένα σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο. Το ένα εξέπεμπε σταγονίδια και το άλλο τα εισέπνεε. Οι ερευνητές των CDC δοκίμασαν διάφορους τρόπους χρήσης των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών για να βρουν πόσο αποτελεσματικοί ήταν στην προστασία από τα σταγονίδια.

Όπως διαπίστωσαν, μόνες τους οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές μάσκες που φοριούνται χαλαρά στο πρόσωπο, δεσμεύουν το 42-44% των σταγονιδίων.

Όταν όμως τοποθετούσαν μία χαλαρή υφασμάτινη μάσκα πάνω από μία χειρουργική στο κεφάλι που εξέπεμπε σταγονίδια, δεσμευόταν το 82% των σταγονιδίων. Όταν τοποθετούσαν αυτές τις διπλές μάσκες και στα δύο κεφάλια, δεσμευόταν περισσότερο από το 96% των σταγονιδίων.

Δεμένα λάστιχα

Τα πειράματα έδειξαν επίσης πως οι μεμονωμένες χειρουργικές μάσκες γίνονται πιο αποτελεσματικές όταν τοποθετούνται πιο κοντά στο πρόσωπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν κάνουμε ένα κόμπο στο σημείο όπου το λάστιχο ενώνεται με το ύφασμα. Όταν τις τοποθετήσουμε και «ανοίξουμε» το πρόσθετο ύφασμα που θα έχει δημιουργηθεί, θα έχει μειωθεί το κενό στα πλάγιά τους.

Τα πειράματα έδειξαν πως όταν γινόταν η τροποποίηση στις χειρουργικές μάσκες που φορούσαν και τα δύο κεφάλια, δεσμευόταν το σχεδόν 96% των σταγονιδίων που εξέπεμπε το ένα.

Τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να φοράμε σωστά τις μάσκες αν θέλουμε να αποφύγουμε τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε στους δημοσιογράφους η νέα διευθύντρια των CDC Dr. Rochelle Walensky. «Αυτό προϋποθέτει ότι η μάσκα θα ταιριάζει καλά στο πρόσωπό μας, χωρίς να αφήνει κενά. Και φυσικά πρέπει να καλύπτει τη μύτη ΚΑΙ το στόμα».

Τα νέα ευρήματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς εξαπλώνονται τα νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου κορωνοϊού. «Όσο πιο σωστά τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός», τόνισε ο επιδημιολόγος των CDC Dr. John Brooks.

www.iatropedia.gr