Η ΘΕΝ (θρομβοεμβολική νόσος (ΘΕΝ)- θρομβοφλεβίτιδα) συμβαίνει 5 φορές πιο συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι τόσο συχνή (απόλυτος κίνδυνος για θρομβοφλεβίτιδα 1.2%, για ΠΕ 0.3% με τη πλειοψηφία (70%) να συμβαίνει στη λοχεία (5 ανά 1000 εγκυμοσύνες).
Με άλλα λόγια η ΘΕΝ επιπλέκει τις 0.5–2.0 / 1,000 κυήσεις και ευθύνεται 1.1 θανάτους ανά 100.000 κυήσεις. Οι σχετιζόμενοι με την εγκυμοσύνη παράγοντες κινδύνου για ΘΕΝ είναι :
Οι υποβοηθούμενες τεχνητές εγκυμοσύνες (εξωσωματικές) αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 2 φορές από το γενικό πληθυσμό εγκύων.
Η θρομβοφλεβίτιδα παρουσιάζεται με:
Το εύρημα πόνου με τη πίεση στη βουβωνική χώρα είναι αρκετά ανησυχητικό. Ψηλαφητή χορδή και παράπλευρη κυκλοφορία (επιπολής δίκτυο) είναι μερικά άλλα ευρήματα .
Η διάγνωση της θρομβοφλεβίτιδος επιβεβαιώνεται με υπέρηχο. Στην εγκυμοσύνη χρειάζεται προσοχή γιατί συνήθως συμβαίνει εγγύς (λαγόνιο ή λαγονομηριαία) στην αριστερή πλευρά. Συνεπώς αν ο υπέρηχος δεν δείξει αλλά υπάρχει έντονη υποψία συνιστάται επανάληψη κάθε 3-7 ημέρες ή MRI πυέλου
Η διάγνωση της ΠΕ(πνευμονική εμβολή) είναι πιο δύσκολη λόγω αλληλοκάλυψης των συμπτωμάτων με αυτά της φυσιολογικής εγκυμοσύνης). Oι 3 στις 4 έγκυες παραπονιούνται για δύσπνοια που αποτελεί και το κύριο σύμπτωμα της ΠΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη ταχυκαρδία. Το 1/3 των ασθενών με ΠΕ δεν παραπονιέται για καθόλου συμπτώματα
Η μέτρηση των d dimers δεν συνιστάται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην ΠΕ το ΗΚΓ εκτός απο φλεβοκομβική ταχυκαρδία δεν δείχνει τίποτα άλλο και η α/α Θώρακα κλασσικά είναι φυσιολογική. Η CTA (αξονική αγγειογραφία) πνευμονικών φλεβών είναι η διαγνωστική εξέταση.
Καθηγητής Καρδιολογίας
Γουδέβενος Ιωάννης