ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Ιβερμεκτίνη: Το αμφιλεγόμενο αντιπαρασιτικό φάρμακο στην μάχη κατά του Covid 19

Ιβερμεκτίνη: Το αμφιλεγόμενο αντιπαρασιτικό  φάρμακο στην μάχη κατά του Covid 19

Η ιβερμεκτίνη, ένα δυνητικά επικίνδυνο και μη αποδεδειγμένα ωφέλιμο φάρμακο  να βοηθήσει τους ασθενείς με COVID-19, διανέμεται ευρέως (στην Αμερική) παρά τις προειδοποιήσεις, καθώς η αύξηση της δέλτα παραλλαγής  του ιού βρίσκεται υπό εξέλιξη στην χώρα. Δεδομένα και στοιχεία  από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αναθεωρήθηκαν από το ABC News, εκτιμούν 19 φορές αύξηση του αντιπαρασιτικού φαρμάκου που διανεμήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Αυτή η διανομή του φαρμάκου  γίνεται παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις από τα τμήματα δημόσιας υγείας, λόγω:

  • της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ότι η ιβερμεκτίνη έχει όφελος στη θεραπεία του COVID και
  • της ύπαρξης ουσιαστικού  κινδύνου  εμφάνισης   σπασμών ή κώματος εάν χρησιμοποιηθεί το φάρμακο  λανθασμένα.

 Η ιβερμεκτίνη δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία του COVID-19, σε αντίθεση με τα διαθέσιμα φάρμακα όπως το remdesivir, τα στεροειδή και τα μονοκλωνικά αντισώματα, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φάρμακο λειτουργεί στην  ανακούφιση των συμπτωμάτων του COVID-19.

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων για τους κινδύνους, το Σάββατο, ο FDA προειδοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Δεν είσαι άλογο. Σταμάτα με το Ivermectin. Δεν είναι εξουσιοδοτημένο για τη θεραπεία του COVID."

Το φάρμακο μπορεί να συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Η κτηνιατρική μορφή είναι κατασκευασμένη για να περιέχει σημαντικά υψηλότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους. "Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων στα ζώα", συμπεριλαμβανομένων των αλόγων, δήλωσε στο ABC News ο Δρ Joshua Nogar, διευθυντής ιατρικής τοξικολογίας στο Northwell Health και γιατρός επειγόντων.


 Πηγή:https://abcnews.go.com/Health/ivermectin-deworming-drug-treat-covid-health-officials/story?id=79568887