Η βιταμίνη D ή αλλιώς vit D αποτελεί μία ορμόνη με σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, φωσφόρου και των οστών.
Ήδη από τη δεκαετία του ’80, διατυπώθηκε η υπόθεση ότι, η αύξηση των καρδιαγγειακών νόσων κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα (μειωμένη σύνθεση) της vit D, ως αποτέλεσμα της ελαττωμένης ηλιοφάνειας.
Η υπόθεση αυτή οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό αριθμό ερευνών οι οποίες επιβεβαίωσαν τη συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της vit D και καρδιαγγειακών παθήσεων όπως, η ισχαιμική νόσος, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, η Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος κ.α, συμβάλλοντας παράλληλα στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας τους.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι η επίδραση της vit D στα κύτταρα του καρδιακού μυός και των αγγείων μας:
1. Αποτρέπει την υπερτροφία του μυοκαρδίου καθώς και την περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργικής ικανότητας του
2. Αποτρέπει τη αθηροσκλήρωση, δηλαδή την φλεγμονώδη διαδικασία στη συσσώρευση αιμοπεταλίων, λιπιδίων (π.χ χοληστερίνης) κ.α με αποτέλεσμα την απόφραξη των αγγείων και επομένως τη μειωμένη ροή αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.
Τα αποτελέσματα αυτά η vit D τα επιτυγχάνει:
α. μέσω της αυξημένης απομάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισμό
β. μέσω της παρεμπόδισης της δημιουργίας θρόμβων
γ. μέσω της επιδιορθωτικής δράσης της στο τοίχωμα των αγγείων
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πληθώρας μελετών, απαιτούνται μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε βάθος χρόνου για να αξιολογήσουν το πραγματικό όφελος της χορήγησης της vit D αλλά και της διατήρησης των φυσιολογικών επιπέδων αυτής, σε σχέση με την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβάντων ακόμη και αν το κλινικό όφελος της vit D επιβεβαιωθεί, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων.
Οι ειδικοί της υγείας συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να την αποκτάμε φυσικά από τον ήλιο και τη διατροφή, ενώ αν επιλέξουμε κάποια συμπληρώματα θα ήταν φρόνιμο να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας
Παίρνοντας βιταμίνη D από τον ήλιο
Το σώμα δημιουργεί βιταμίνη D από το ηλιακό φως. Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί έναν καλό λοιπόν τρόπο να την αποκτήσουμε, επειδή το σώμα ρυθμίζει την ποσότητα που χρειάζεται να λάβουμε .
Κάποιοι επιστήμονες συστήνουν να εκθέτουμε το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη μας, χωρίς αντηλιακό, έξω στον ήλιο για πέντε με τριάντα λεπτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο να μην ξεχνάμε ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος.
Παίρνοντας βιταμίνη D από τη διατροφή
Μία καλή συμβουλή είναι να παίρνουμε τη βιταμίνη D μέσα από τις τροφές .
Το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη D αλλά περιέχει και υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να γίνει τοξική μακροπρόθεσμα, κατά το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center. Άλλες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, το γάλα ή ο χυμός πορτοκαλιού ενισχυμένα με βιταμίνη D και οι κρόκοι των αυγών.
Παίρνοντας βιταμίνη D από συμπληρώματα διατροφής
Σε αυτή την περίπτωση, η βιταμίνη D είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές, στη βιταμίνη D-2 και στη βιταμίνη D-3. Σε υψηλές δόσεις, η βιταμίνη D-2 μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματική, σύμφωνα με κάποια Ινστιτούτα Υγείας. Τα περισσότερα συμπληρώματα δημιουργούνται από βιταμίνη D-3.
Φρόντισε να συμβουλευτείς τον γιατρό για την κατάλληλη ποσότητα την βιταμίνης D που χρειάζεται.
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα βιταμίνης D εάν έχουμε υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, καρδιακά προβλήματα, νεφρική νόσο, σαρκοείδωση ή φυματίωση.
Διότι, αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αντιδρούν με κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε, οπότε ο γιατρός είναι ο μοναδικός που μπορεί να συμβουλέψει για τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D, κρίνοντας από την ηλικία , την ηλιακή έκθεση ή τη διατροφή , ενώ μπορεί να κάνει και κάποιες εξετάσεις για να ελέγξει την επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνη D.