ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ     

26413 05135      

694 759 1590     

nfcardio@gmail.com   

STRESS ECHO     

Εμβόλιο: Οι παρενέργειες από την τρίτη δόση και η παραδοχή ότι ο κορονοϊός ήρθε για να ....μείνει.

Εμβόλιο: Οι παρενέργειες από την τρίτη δόση και η παραδοχή ότι ο κορονοϊός ήρθε για να ....μείνει.

Tην Δευτέρα  15.11.2021 έγινε η ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κα Μαρία Θεοδωρίδου  μίλησε για τη γνώση που έχουμε συγκεντρώσει τόσο καιρό για τον ιό και συμπερασματικά ανέφερε:

  • H μετάλλαξη Δέλτα  διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια που ανέφεραν πως με το εμβόλιο θα «εξαφανίζαμε» τον κορονοϊό.
  • O κορονοϊός θα παραμείνει «ενδημικά», όπως η γρίπη, στη ζωή μας για καιρό
  • H επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.
  • χορήγηση της τρίτης δόσης  στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, όμως ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων
  • H επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό

 

Οι παρενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου

Η ίδια μίλησε για τις πιθανές παρενέργειες, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις  δύο προηγούμενες δόσεις. Δηλαδή:

  • πόνος στο σημείο της ένεσης
  • πυρετός
  • πονοκέφαλος

που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Επιπλέον τόνισε πως δεν αποκλείεται η τρίτη δόση να είναι και η τελευταία κι από εκεί και πέρα να γίνεται ένας εμβολιασμός κάθε χρόνο.

 

Δόση και για όσους νόσησαν έπειτα από εμβολιασμό

Δόση εμβολίου θα πρέπει να κάνουν και όσοι νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους δήλωσε επιπλέον κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης η Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση και όσοι νόσησαν είτε πριν, είτε μετά τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς εκατοντάδες είναι οι συμπολίτες μας που νοσούν από covid παρότι έχουν εμβολιαστεί, αλλά τα συμπτώματα είναι ελαφρά.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι σε ένα ποσοστό 10-15% εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα μπορεί να νοσήσουν και βαριά. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών άμεσα θα δοθούν οδηγίες για όσους νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους.