Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Οι ρυτίδες του προσώπου αποτελούν ένα πρώιμο σημάδι καρδιαγγειακής νόσου; Ή πρόκειται για μία στατιστική πλάνη?

Οι ρυτίδες του προσώπου αποτελούν ένα πρώιμο σημάδι καρδιαγγειακής νόσου; Ή πρόκειται για μία στατιστική πλάνη?

07-06-2019
61 Views

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι βαθιές ρυτίδες του μετώπου μπορεί να είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να εντοπίσουμε άτομα που κινδυνεύουν από αθηροσκλήρωση. Μία καρδιαγγειακή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Oι πολλές και βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο μπορεί να αποτελούν πρώιμο σημάδι αθηροσκλήρωσης, αναφέρει  μια νέα μελέτη.

Στην αρτηριοσκλήρωση, η πλάκα συσσωρεύεται μέσα στις αρτηρίες, καθιστώντας τα αγγεία λιγότερο ελαστικά και περιορίζοντας τα,  με την πάροδο του χρόνου. Έτσι μειώνεται η  παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο  στα σημαντικότερα όργανα του σώματος, γεγονός που  μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ασθενειών , ανάλογα με το ποιο όργανο επηρεάζεται.

ÎŒταν η αθηρωματική  πλάκα συσσωρεύεται μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες, μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο   ακόμη και καρδιακή προσβολή. Μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την αθηροσκλήρωση είναι  το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η  αντίσταση στην ινσουλίνη, η  υψηλή αρτηριακή πίεση, η σωματική αδράνεια, η  ηλικία και το κληρονομικό  οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Νέα έρευνα προσθέτει έναν άλλο παράγοντα κινδύνου στον κατάλογο  που  μπορεί να είναι πιο εύκολος στην ανίχνευση καρδιαγγειακού νοσήματος  από ότι η  υψηλή αρτηριακή πίεση και η  αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι βαθιές ρυτίδες του μετώπου, αναφέρουν  οι συντάκτες της  μελέτης, μπορεί να αποτελούν  σημάδι  αθηροσκλήρωσης.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας του 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας.

Η συγγραφέας της μελέτης Yolande Esquirol, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Εργασίας  στο Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse της Γαλλίας αναφέρει:

 "Δεν μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση".

"Εξετάσαμε τις ρυτίδες του μετώπου  ως δείκτη αθηρωμάτωσης,  επειδή είναι κάτι  τόσο απλό και οπτικό.

Απλά κοιτάζοντας το μέτωπο ενός προσώπου μπορούμε να λάβουμε μία προειδοποίηση για  να δώσουμε συμβουλές για χαμηλότερο καρδιαγγειακό  κίνδυνο".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διερευνώνται τα χαρακτηριστικά του προσώπου ως πιθανός δείκτης της καρδιαγγειακής νόσου. Για παράδειγμα, η φαλάκρα των ανδρών και τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά πέντε φορές σε προηγούμενες μελέτες.

 

Καρδιαγγειακός κίνδυνος θανάτου 10 φορές υψηλότερος

 

Η Esquirol και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις ρυτίδες του μετώπου  σε 3.200 υγιείς ενήλικες ηλικίας 32-62 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις ρυτίδες των συμμετεχόντων εφαρμόζοντας βαθμολογία- score που κυμαίνεται από 0 ("όχι ρυτίδες") έως 3 ("πολυάριθμες βαθιές ρυτίδες").

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν κλινικά τους συμμετέχοντες για 2 δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 233 συμμετέχοντες πέθαναν από διάφορες συνθήκες.

Συνολικά, η έρευνα ανέδειξε μια  αναλογική σχέση μεταξύ της βαθμολογίας-score ρυτίδων και του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Ενώ οι εξεταζόμενοι με  βαθμολογία-score  ρυτίδων 1  κινδυνεύουν μόνο ελαφρώς από καρδιαγγειακό θάνατο , οι άνθρωποι με βαθμολογία ρυτίδων 2 και 3 ήταν σχεδόν 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακό θάνατο από ό, τι τα άτομα με βαθμολογία ρυτίδων 0.

Αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν αφού οι επιστήμονες συνεκτίμησαν  την ηλικία και τo εργασιακό stress των εξεταζομενων, στην ανάλυση τους.

 

Γιατί οι ρυτίδες μπορεί να σηματοδοτήσουν αθηροσκλήρωση

Ενώ η έρευνα που διενεργήθηκε ήταν μία μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο παράγοντας που συσχετίζει  τις ρυτίδες με την πιθανότητα  καρδιαγγειακού θανάτου μπορεί να είναι η αθηροσκλήρωση.

Βασίζουν αυτή τη θεωρία στο γεγονός ότι τόσο οι ρυτίδες όσο και η αρτηριοσκλήρωση επηρεάζονται από το  οξειδωτικό στρες και από αλλαγές που διενεργούνται  στα επίπεδα πρωτεϊνών του κολλαγόνου.

Επίσης,  τα αιμοφόρα αγγεία στο μέτωπο είναι ιδιαίτερα λεπτά, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητα στην συσσώρευση πλάκας που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της αθηροσκλήρωσης.

Τέλος, οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι ρυτίδες του μετώπου θα μπορούσαν να είναι ένας ευκολότερος και πολύ λιγότερο δαπανηρός τρόπος να προσδιοριστεί αν κάποιος έχει αθηρωμάτωση σε σχέση με  τις εξετάσεις λιπιδίων και τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

"Οι ρυτίδες στο μέτωπο μπορεί να είναι δείκτης της αθηροσκλήρωσης", λέει η Esquirol. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί μια συσχέτιση  μεταξύ του καρδιαγγειακού κινδύνου και των ρυτίδων του μετώπου, ενώ  τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες", προσθέτει.

Δείτε επίσης

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, 26 - 27 Απριλίου 2024, Ξενοδοχείο Ramada Plaza by Wyndham Thraki - Αλεξανδρούπολη
Αίσθημα καρδιακών παλμών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΟΓΚΟΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ - Εξελίξεις & Προοπτικές, 9 & 10 Φεβρουαρίου 2019, Ιωάννινα
COVID 19: Εμβόλιο και παιδιά-  Θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα?
Κύκλος Διαδικτυακών Μαθημάτων - Συγγενείς Καρδιοπάθειες | ΜΗΤΕΡΑ
Εμβολιασμός κατά Covid 19: Μυοκαρδίτιδα-περικαρδίτιδα . Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ημερίδα Guidelines 2022 στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις Καρδιομεταβολικές Διαταραχές: Από τη Θεωρία στην Πράξη | 1 Οκτωβρίου 2022 | Αθήνα
Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα
nikos fountas espa pdf