Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Χρήσιμες συμβουλές για να τα αποφύγεις

Κιρσοί και ευρυαγγείες: Χρήσιμες συμβουλές για να τα αποφύγεις

15-07-2019
124 Views

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες ανήκουν στην κατηγορία των συχνότερων παθήσεων που παρουσιάζουν τα κάτω άκρα. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει περισσότερο το γυναικείο φύλο, με 1 στις 5 γυναίκες να ταλαιπωρούνται με φλεβική ανεπάρκεια, σε αντίθεση με τους άνδρες, που το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 1 στους 10.

Τι συμβαίνει όμως, πραγματικά, με τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες; Είναι απλά κάποια αντιαισθητικά σημάδια στα πόδια μας, ή μήπως είναι κάτι παραπάνω, το οποίο χρήζει ιατρικής συμβουλής;

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι οι ορατές επιφανειακές φλέβες, λόγω αντιστροφής της φλεβικής ροής, που ονομάζεται σύνδρομο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Μία ήπια μορφή του συνδρόμου αποτελεί η δυσάρεστη, ενοχλητική αισθητική παραμόρφωση, αλλά στην σοβαρότερη μορφή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές  συνέπειες και να οδηγήσει σε απώλεια των άκρων ή ακόμα και της ζωής.

Τα συμπτώματα είναι :

 • Το αίσθημα βάρους στα πόδια
 • η δυσκολία στην άσκηση, η κόπωση, ο πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται ανυψώνοντας τα πόδια
 • ο κνησμός και το   αίσθημα καύσου
 • τα ανήσυχα πόδια
 • οι νυχτερινές κράμπες, το οίδημα – πρήξιμο
 • οι αλλαγές στο δέρμα και οι παραισθησίες

Οι αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες είναι πολλές και μπορεί να δρουν συνδυαστικά:

 • η κληρονομική προδιάθεση
 • πολύωρη ορθοστασία
 • οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εφηβεία, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση)
 • η προχωρημένη ηλικία
 • ο τρόπος ζωής και η ίδια η καθημερινότητά μας, που περιλαμβάνει τη διατροφή, την ένδυση και χαρακτηρίζεται από έλλειψη κίνησης, καταπονώντας, με αυτόν τον τρόπο, το φλεβικό μας σύστημα


Ο τρόπος της διάγνωσης είναι απλός, εύκολος και ανώδυνος και γίνεται με το triplex υπερηχογράφημα. Με το triplex, ο ιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τη ροή και την ταχύτητα του αίματος στο αγγείο, αλλά και την πορεία, το μέγεθος και το βαθμό της στένωσης, εάν υπάρχει.

 
Η αντιμετώπιση και θεραπεία της φλεβικής νόσου, σήμερα, είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος.
 
Κυρίως είναι η καταστροφή με λέιζερ, ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες για τη μεγάλη σαφηνή φλέβα. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με εκτομή των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σε αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία επίσης σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, μετά από την εφαρμογή τους από έμπειρο αγγειοχειρουργό έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98%.

 

Υπάρχουν φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα και εμποδίζουν την εξέλιξη?

Τα φλεβοτονικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υγείας των αγγείων. Ενδείκνυνται για τη θεραπευτική αγωγή των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας (αίσθημα βάρους, πόνου, κόπωσης στα πόδια). Τα φλεβοτονικά βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της φλεβικής νόσου.

Το DAFLON® (Μicronise’ κεκαθαρμένο φλαβονοειδές κλασμα) είναι το πιο συχνά χορηγούμενο φλεβοτονικό φάρμακο παγκοσμίως, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου. Πάντοτε να παίρνετε το daflon 500 mg αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 

Κιρσοί και ευρυαγγείες: 5 συμβουλές για τα αποφύγεις

 1.  Προσπάθηστε να μην φοράτε συχνά παπούτσια με ψηλό τακούνι. Προτιμήστε παπούτσια με χαμηλό τακούνι και τα αθλητικά.
 2. Αν μπορείτε, αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.
 3. Αν νιώθετε τα πόδια σας  βαριά και κουρασμένα, αποκτήστε τη συνήθεια να τα ξεκουράζετε βάζοντάς τα ψηλά για τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα.
 4. Η άσκηση και το περπάτημα είναι η καλύτερη πρόληψη για τα φλεβικά προβλήματα.
 5. Εάν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σας φαίνεται γνώριμο, επισκεφθέιτε  έναν εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος με την εξέταση triplex, θα προβεί σε πλήρη έλεγχο του φλεβικού συστήματος.
   


 

 

Δείτε επίσης

1ο Καρδιοπνευμονολογικό Συνέδριο - Νεότερες Εξελίξεις │ 8-9/07/2022 / DIVANI CARAVEL HOTEL
Νόσος Αλτσχάιμερ: πρόληψη από βιταμίνες Β με προστασία εγκεφάλου από ατροφία
Βιταμίνες και μέταλλα: Σε ποιες τροφές υπάρχει η κάθε βασική βιταμίνη και μέταλλο
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & COVID - 19 │ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020_18:30 - 20:15
Συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των εμβολίων κατά του κορωνοιού
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, 6-8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ|ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντισηπτικά: τί λάθη κάνουμε στην χρησιμοποίηση τους
Κορωνοϊός: Περιττή η συχνή απολύμανση των επιφανειών , εκτός και αν υπάρχει κρούσμα Covid-19 στο σπίτι.
nikos fountas espa pdf