Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

24.09.19: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οικογενή Υπερχοληστεριναιμία

24.09.19: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οικογενή Υπερχοληστεριναιμία

24-09-2019
95 Views

Τι είναι η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία; 

 

Είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος του μεταβολισμού, εμφανίζεται με συχνότητα 1 προς 250 άτομα και μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική και πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο.

Οι άνθρωποι με οικογενή υπερχοληστερολαιμία έχουν γεννηθεί με πολύ αυξημένα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης είναι αυξημένα κατά δύο έως τρεις φορές στους ετεροζυγώτες και κατά έξι έως οκτώ φορές στους ομοζυγώτες σε σύγκριση με τα φυσιολογικά άτομα.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου αλλά δεν αποτελούν την αιτία της νόσου. Στους ασθενείς αυτούς η «κακή» (LDL) χοληστερόλη δεν προσλαμβάνεται από το ήπαρ εξαιτίας της μετάλλαξης του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία αυτή. Έτσι τα επίπεδα  της χοληστερόλης τους είναι πολύ αυξημένα. Με την πάροδο του χρόνου η περίσσεια "κακή" (LDL) χοληστερόλη επικάθεται στις αρτηρίες της καρδιάς ή και του εγκεφάλου.

"Οι ασθενείς που δεν θεραπεύονται έχουν εικοσαπλάσιο κίνδυνο πρώιμης στεφανιαίας νόσου. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος να νοσήσουν ή να χάσουν τη ζωή τους από στεφανιαία νόσο είναι μεγαλύτερος από 50% σε άνδρες και 30% σε γυναίκες με οικογενή υπερχοληστερολαιμία"

 

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία ως κληρονομική νόσος απειλεί τον άνθρωπο από τη γέννησή του.

Υπάρχουν δύο τύποι Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας. ÎŒταν ένας άνθρωπος έχει κληρονομήσει την μετάλλαξη του γονιδίου μόνο από τον ένα γονιό πάσχει από Ετερόζυγο Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία (HeFH). Αν όμως έχει κληρονομήσει την μετάλλαξη και από τους δύο γονείς τότε πάσχει από Ομόζυγο Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία (HoFH). Η HoFH είναι πολύ σπάνια και συναντάμε περίπου έναν ασθενή ανά 160.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Η HoFH οδηγεί σε επιθετική αθηροσκλήρωση (βλάβη των αρτηριών από την εναπόθεση λιπιδίων στο τοίχωμά τους). Αυτή η διαδικασία ξεκινά ακόμη και πριν από τη γέννηση και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι πιθανό να εμφανισθεί καρδιακή προσβολή ή αιφνίδιος θάνατος ακόμα και στην εφηβεία.

 

Πότε πρέπει να υποπτευθώ την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία; 

Αν απαντήσετε θετικά σε κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

  • Έχετε ιστορικό υψηλών τιμών «κακής» χοληστερόλης (>190 mg/dL) στην οικογένειά σας;
  • Είχε κάποιος στην οικογένειά σας υποστεί καρδιακό επεισόδιο και χρειάστηκε να υποβληθείσε εγχείρηση bypass ή στην τοποθέτηση stent πριν την ηλικία των 55-65 ετών;
  • Υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό καρδιακής νόσου ή θάνατος από καρδιακό επεισόδιο;
  • Έχετε παρατηρήσει την εμφάνιση οζιδίων στο δέρμα, στους τένοντες ή στα βλέφαρα;

 

Οι άνθρωποι με Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία δείχνουν και νιώθουν υγιείς.

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι μια σοβαρή πάθηση και αν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά επεισόδια. Δυστυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους, πριν βιώσουν καρδιακό επεισόδιο, δεν έχουν σημαντικά συμπτώματα. Κάποιοι θα εμφανίσουν συγκεντρώσεις χοληστερόλης με τη μορφή οζιδίων, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως οι τένοντες των χεριών και στο πίσω μέρος των αστραγάλων. Τα οζίδια αυτά ονομάζονται ξανθώματα και ορισμένες φορές είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς εμφανίζουν πορτοκαλί ή κίτρινες συγκεντρώσεις λίπους γύρω από τα μάτια που ονομάζονται ξανθελάσματα. Η χοληστερόλη μπορεί επίσης να συγκεντρωθεί με την μορφή λευκού δακτυλίου στον βολβό των ματιών, σύμπτωμα που ονομάζεται γεροντότοξο. Ο δακτύλιος αυτός έχει το σχήμα μισοφέγγαρου αλλά μπορεί και να περιβάλει τον βολβό.

 

 

Eλληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης

Τηλ. 2107210055,

Ίωνος Δραγούμη 3, Αθήνα, Τ.Κ. 11528

Δείτε επίσης

Ημερίδα Καρδιαγγειακής Απεικόνισης: 12.01.2019 Νοσοκομείο << Αττικόν>> : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μαθήματα της Τρίτης του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, Τρίτη 20/02/2024, Ώρα 20:00
Κορωνοϊός-Covid 19: Ποια μέτρα ισχύουν για τις μετακινήσεις με  ταξί, ΙΧ οχήματα, λεωφορεία, ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο.
Η καρδιακή ανεπάρκεια από το Α εώς το Ω. Νεότερες Εξελίξεις 2024 | 24-26 Mαΐου 2024 - Λευκάδα
17o Καρδιολογικό Συνέδριο «Γέφυρα Καρδιολογίας 2019» 10 – 12 Μαΐου 2019 │ Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών │ Ρίο
7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, 24-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020, ΛΕΥΚΑΔΑ| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φυσιολογικοί σφυγμοί: Οι τιμές ανά ηλικία και πώς να τους μετρήσετε
8ο Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας 2022 | 4-5 Νοεμβρίου 2022 | Αθήνα
nikos fountas espa pdf