Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Νέοι άνδρες με στύση σε… κρίση. Είναι μόνο πρόβλημα ψυχολογίας ή τα αγγεία πάσχουν?

Νέοι άνδρες με στύση σε… κρίση. Είναι μόνο πρόβλημα ψυχολογίας ή τα αγγεία πάσχουν?

22-02-2018
76 Views

Τα προβλήματα στύσης οργανικής αιτιολογίας αφορούσαν στο παρελθόν κυρίως άνδρες μετά τα 50. Την πόρτα του ιατρού όμως περνούν πια και πιο νέοι, αναφέροντας ότι η στύση τους αλλάζει αισθητά προς το χειρότερο. Κι αυτό δεν έχει να κάνει πάντα με την ψυχολογική τους κατάσταση ή την ποιότητα της σχέσης τους. Τι «σκοτώνει» επομένως τη στύση τους; Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στα μαξιλάρια του καναπέ.

«ÎŒλο και πιο συχνά  επισκέπτονται τον ιατρό νέοι άνθρωποι, ακόμη κι από  την ηλικία των 30, με προβλήματα στύσης που είναι αγγειακά, δηλαδή οργανικά» .

Παλιότερα μια ανάλογη εικόνα θα την έβλεπε κανείς μετά τα 50. Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει σίγουρα η καθιστική ζωή που συνδυάζεται συνήθως με φαγητό και αναπόφευκτα οδηγεί σε παχυσαρκία.

Ο λόγος και για τους γνωστούς στην Αμερική ως couch potatoes. «Πατάτες του καναπέ». ÎŒσους δηλαδή λατρεύουν να ξαπλώνουν με τις ώρες στον καναπέ τους, να βλέπουν τηλεόραση, να σερφάρουν στον υπολογιστή, τρώγοντας παράλληλα.

Πώς όμως από το «κόλλημα» στο ριάλιτι προκύπτει το… κώλυμα στη στύση;

Τι ρόλο παίζει η καθιστική ζωή

Φυσιολογικά, το αίμα φθάνει στο πέος από τα αγγεία που το τροφοδοτούν, εγκλωβίζεται και προκαλεί τη στύση.

Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν βλάβες στα αγγεία αυτά. Προκαλεί στενώσεις και μειώνει την ελαστικότητά τους. Δεν πηγαίνει αρκετό αίμα στο πέος, ούτε αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα μια χαλαρή στύση.

Τα περισσότερα κιλά μειώνουν επίσης τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Επηρεάζεται έτσι η επιθυμία, μειώνεται η αυτοεκτίμηση, το πώς βλέπεις το σώμα σου, τον εαυτό σου.

Μπαίνει δηλαδή κανείς σε έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο εμπλέκεται τελικά και το οργανικό και το ψυχολογικό.

Είναι δυνατή η έξοδος από τον φαύλο κύκλο;

Ποτέ δεν είναι αργά, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, που δημοσίευσαν ερευνητές της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η αλλαγή στον τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι ή χορό, μπορεί να μειώσει ή και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο καρδιαγγειακό, ακόμη και σε μεσήλικες «πατάτες του καναπέ».

Πώς, όμως, η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν έναν άνδρα να ανακτήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τη χαμένη στύση του;

«ÎŒπως κάθε άνδρας που αναφέρει πρόβλημα στύσης, έτσι και ένας νέος, θα υποβληθεί αρχικά σε πεϊκό doppler ώστε να μετρηθεί η κυκλοφορία του αίματος κι αν η κυκλοφορία του αίματος είναι κακή, θα λάβει την ανάλογη θεραπεία» τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας. «Μπορεί να είναι τα απλά φάρμακα από το στόμα, ενδοπεϊκές ενέσεις ή κρουστικά κύματα που βοηθούν στην επαναγγείωση και διορθώνουν τις βλάβες των αγγείων του πέους.

 Το πόσο μόνιμα όμως θα είναι τα αποτελέσματα εξαρτάται και από τον ίδιο τον άνδρα. Εκτός από τη θεραπεία, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι καλό είναι να αλλάξει και τρόπο ζωής.

Εφόσον αλλάξει τον τρόπο ζωής του, ασκείται, χάσει κιλά, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι σίγουρο ότι θα κρατήσουν πάρα πολλά χρόνια».

Δείτε επίσης

WEBINAR 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 21.00 – 22.00  ΘΕΜΑ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΠΟΝΟ: ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ Ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;
2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΡΟΜΒΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Στατίνες: τι είναι , πότε χορηγούνται και  ποιες οι παρενέργεις τους. | Μαγιά κόκκινου ρυζιού: πώς και πόσο μειώνει την χοληστερόλη.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ COVID-19
20ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2022» | 9 – 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 | ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
32ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ, 11-13 Φεβρουαρίου 2022, Ιωάννινα
1ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Αναγεννητικής Ιατρικής | 21-22 Ιουνίου 2019, Θεσσαλονίκη|ΚΕΔΕΑ
Ιπποκράτειες Ημέρες Π.Φ.Υ. - Περιφερικό Συμπόσιο Κρήτης, 13/05/2022 - 15/05/2022
nikos fountas espa pdf