Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Προστατεύουν οι ιατρικές μάσκες από τον κορωνοϊό ? Τι ισχύει?

Προστατεύουν οι ιατρικές μάσκες από τον κορωνοϊό ? Τι ισχύει?

04-02-2020
65 Views

Είναι δυνατόν μια ιατρική μάσκα προσώπου να σας προστατεύσει από τον νέο κορωναϊό; Είναι μια απορία που πολλοί άνθρωποι έχουν αυτές τις μέρες.

Αν πρόκειται για μια κλασική χειρουργική μάσκα προσώπου, η απάντηση είναι "όχι", δήλωσε ο δρ. William Schaffner, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί των ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: Τι είναι η μάσκα τύπου Ν95

Μια πιο εξειδικευμένη μάσκα, γνωστή ως “μάσκα Ν95” ή “αναπνευστήρας Ν95”, μπορεί πράγματι να σας προστατεύσει τον νέο κορωνοϊό, που είναι πλέον γνωστός ως 2019-nCoV. Η μάσκα Ν95 είναι παχύτερη από μια απλή χειρουργική μάσκα, αλλά ο δρ. Schaffner δεν τη συνιστά για δημόσια χρήση, τουλάχιστον όχι προς το παρόν, επειδή όχι μόνο είναι δύσκολο να φορεθεί, αλλά και να την κρατήσει κανείς για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η μάσκα τύπου Ν95

ÎŒσοι καλούνται να φορέσουν μάσκες Ν95 τακτικά, πρώτα εκπαιδεύονται σχετικά με τον τρόπο σωστής τοποθέτησης αυτών των αναπνευστήρων γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι, εξασφαλίζοντας ότι δεν περνάει αέρας γύρω από τις άκρες του αναπνευστήρα. "ÎŒταν το κάνετε αυτό, η εισπνοή και εκπνοή δυσκολεύουν, από τη στιγμή που ο αέρας περνάει από ένα πολύ παχύ υλικό. Απαιτείται αρκετή προσπάθεια για να αναπνεύσετε και το συναίσθημα είναι λίγο κλειστοφοβικό, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί υγρασία και ζέστη στην περιοχή", είπε ο δρ. Schaffner.

Η λεπτότερη χειρουργική μάσκα προορίζεται για τους χειρουργούς, επειδή εμποδίζει παθογόνους παράγοντες να εισέλθουν σε μύτη και στόμα, όταν είναι στο χειρουργείο, δήλωσε ο δρ. Schaffner.

Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ανθρώπους να φορούν χειρουργικές μάσκες στο δρόμο, για να προστατευθούν από τους παθογόνους παράγοντες και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αλλά αυτές οι μάσκες δεν βοηθούν πολύ ενάντια σε κάποιον ιό, είπε ο δρ. Schaffner. "Δεν έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα ιικά σωματίδια και δεν προσαρμόζονται τόσο στενά γύρω από την μύτη και τα μάγουλα, όπως η μάσκα N95”, είπε και πρόσθεσε:

"Μπορεί να είναι κάπως χρήσιμη μια απλή χειρουργική μάσκα ενάντια στον κορωνοϊό;

Ναι, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον μια μέτρια προστασία".

Η καλύτερη προστασία είναι να μείνετε στο σπίτι

Μερικοί φορούν χειρουργικές μάσκες επειδή είναι άρρωστοι με κρυολόγημα, ή γρίπη και δεν θέλουν να κολλήσουν άλλους ανθρώπους γύρω τους. Αλλά αν είστε άρρωστοι, το καλύτερο είναι να μην πάτε καν σε δημόσιους χώρους. Το σώφρον είναι μείνετε στο σπίτι.

Ένας καλύτερος τρόπος προστασίας από τον νέο κορωνοϊό είναι να αποφύγετε κάθε πιθανή επαφή με άτομο που έχει ήδη νοσήσει ή έχει προσφάτως ταξιδέψει στην “εστία” του προβλήματος: την Κίνα.

Μπορείτε επίσης να πλένετε καλά τα χέρια σας και να αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα με άπλυτα χέρια.

 

Πηγές:https://www.livescience.com, https://www.washingtonpost.com , iatropedia.gr

 

Δείτε επίσης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, 15 - 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ΑΡΑΧΩΒΑ |ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
26o ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 | ΛΑΡΙΣΑ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημερίδες Μεταβολισμού: Από Την Τεκμηριωμένη Γνώση Στην Ορθή Κλινική Πράξη 17/12/2020 – 19/12/2020 |ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ| ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
16ο Καρδιολογικό Συνέδριο <<Γέφυρα Καρδιολογίας>> 04-06 Μαίου 2018 Πάτρα: ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ / ΠΥΛΗ ΚΑΡΔΙΑΣ / 20 - 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 - ΚΤΙΡΙΟ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θρόμβωσης - Αντιθρομβωτικής Αγωγής, Ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos, 07/10/2021 - 09/10/2021
Επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κύηση, Πέμπτη  26/3 Ώρα : 12.00
8η Επιστημονική Συνάντηση Παιδιάτρων-Καρδιολόγων/ 08-12-2018/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
nikos fountas espa pdf