Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Άυλη συνταγογράφηση: Το μόνο που αλλάζει είναι το.... χαρτί . Τι δεν αλλάζει.

Άυλη συνταγογράφηση: Το μόνο που αλλάζει είναι το.... χαρτί . Τι δεν αλλάζει.

31-03-2020
129 Views

Από την Δευτέρα  23 Μαρτίου έχει εισέλθει στην ζωή μας η άυλη συνταγογράφηση. Mια νέα εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα  στον ιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα καταργώντας το εκτυπωμένο χαρτί της συνταγής , δηλαδή  την ύλη και μέσω ενός barcode που αποστέλλεται είτε στο κινητό τηλέφωνο του ασθενούς με μήνυμα είτε με email να επισκέπτεται ο τελευταίος  το φαρμακείο της επιλογής του και να εκτελεί την συνταγή.

Η άυλη συνταγογράφηση εισήλθε στην   καθημερινότητα μας  για να συντελέσει  :

 • στην εξοικονόμηση χαρτιού
 • στην χρονική μείωση του ελέγχου  της χάρτινης συνταγής στον ΕΟΠΥΥ
 • στην αύξηση του  ποιοτικού  ιατρικού  χρόνου με τον ασθενή
 •  στην ευκολία  εξυπηρέτησης των  ασθενών.

Επειδή έχουν προκύψει πολλές απορίες στον τρόπο λειτουργίας της νέας αυτής εφαρμογής ,αξίζει να διευκρινισθούν τα ακόλουθα:

 1. Δεν αλλάζει  η  διαδικασία που ο καθένας ακολουθούσε στον τρόπο με τον οποίο λάμβανε την φαρμακευτική του αγωγή από τον ιατρό του. Η μόνη αλλαγή είναι ότι ο ασθενής, εφόσον το επιλέξει, έχει την δυνατότητα να μην παίρνει την ιατρική  συνταγή  σε χαρτί, αλλά σε μήνυμα στο κινητό του ή σε email (άυλη συνταγή).
 2. Η συνταγογράφηση (και η άυλη)  αποτελεί βασική ιατρική πράξη και πραγματοποιείται μόνο από ιατρό . Δεν πραγματοποιείται  από τον ίδιο τον ασθενή ή από τον λογιστή του μέσω του taxiisnet ή άλλης διαδικτυακής πλατφόρμας.
 3. Η συνταγογράφηση (και η άυλη) διενεργείται μετά από προσωπική επικοινωνία του ασθενή με τον ιατρό .Είτε με επίσκεψη στο ιατρείο , με ή χωρίς εξέταση ή με άλλον τρόπο τηλεπικοινωνίας δίνοντας  ο ιατρός οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή. Όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι σήμερα.
 4. Η συνταγογράφηση (και η άυλη) αντιστοιχεί σε επίσκεψη συμβεβλημένου ή μη ιατρού , δεν είναι δωρεάν ,δεν είναι άνευ πληρωμής.
 5. Η άυλη συνταγογράφηση αναφέρεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα και όχι σε διαγνωστικές εξετάσεις .
 6. Η  άυλη συνταγογράφηση δεν είναι υποχρεωτική . Για όποιον δεν επιλέξει αυτόν τον τρόπο συνταγογράφησης ,θα συνεχίσει να λαμβάνει τυπωμένη την συνταγή ,όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Επομένως  η άυλη συνταγή:

 • δεν είναι συνταγή χωρίς εξέταση ή χωρίς ιατρικές οδηγίες
 • δεν είναι συνταγή κατά παραγγελία
 • δεν είναι κάτι τυπικό  ,αυτονόητο άνευ σημασίας.
 • δεν είναι δωρεάν
 • δεν είναι για  διαγνωστικές εξετάσεις (ακόμη)
 • δεν είναι υποχρεωτική

 

Πως ενεργοποιείται η επιλογή της άυλης συνταγογράφησης:

Για να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει ψηφιακά ως sms  τη συνταγή του θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια απλά βήματα για μία και μοναδική φορά:

1) Εισέρχεται στην πλατφόρμα gov.gr, επιλέγει την κατηγορία «υγεία και πρόνοια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «φάκελος υγείας», όπου θα βρει την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα μπει χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ του.

2) Έπειτα, πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να λαμβάνει τη συνταγή μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή και e-mail. Στο στάδιο αυτό, του αποστέλλεται μέσω μηνύματος η βεβαίωση ότι ολοκλήρωσε την εγγραφή του. Για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, άτυπα την εγγραφή τους μπορεί να την κάνει είτε κάποιο συγγενικό πρόσωπο είτε ο γιατρός τους είτε ακόμα και ο λογιστής τους.

3) Στη συνέχεια κάθε φορά που θα επισκέπτεται τον ιατρό του ή θα  επικοινωνεί μαζί του για την συνταγογράφηση φαρμάκων, ο ιατρός πραγματοποιεί την συνταγογράφηση όπως ακριβώς συνέβαινε έως σήμερα  και  ο ασθενής αντί για τυπωμένο χαρτί συνταγής φαρμάκων  λαμβάνει είτε SMS στο κινητό του είτε e-mail, με το οποίο ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής μαζί με τον barcode.

4) Με την επίδειξη λοιπόν του SMS ή του e-mail στο φαρμακοποιό, ο ασθενής προμηθεύεται τα φάρμακά του. Σε περίπτωση που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, ο ασφαλισμένος μπορεί να δώσει τον ΑΜΚΑ του και να αναζητήσει ο φαρμακοποιός τη συνταγή και να την εκτελέσει.

Δείτε επίσης

Συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των εμβολίων κατά του κορωνοιού
Pulse & Cardio Electrics 2021 Conference| 11-13 IOYNIOY 2021 |MARIS CONFERENCE CENTER| ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ | ΤΡΙΤΗ 31/01/2023 | ΩΡΑ 20:00
 Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής / 07 Φεβρουαρίου 2019/ Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εκπαιδευτική Τηλεόραση στην ΕΡΤ2: Το πρόγραμμα σήμερα Τρίτη 28/04/2020 και έως την Πέμπτη 30/04/2020
Κορωνοϊός: Τα έξι σημεία που δείχνουν ότι μπορεί να νοσήσατε χωρίς να το καταλάβετε
26o ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 | ΛΑΡΙΣΑ
Ημερίδα Ηλεκτροφυσιολογίας, Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, Αμφιθέατρο, ΓΝΑ Ιπποκράτειο
nikos fountas espa pdf