Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

ΜΗΤΕΡΑ: Συνέδριο για τις νεώτερες εξελίξεις στην παχυσαρκία

ΜΗΤΕΡΑ: Συνέδριο για τις νεώτερες εξελίξεις στην παχυσαρκία

18-03-2018
664 Views

Άκρως ανησυχητικά εμφανίζονται τα στοιχεία για την παχυσαρκία στη χώρα μας, καθώς 6 στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι άνδρες είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες αντιθέτως είναι παχύσαρκες, με υψηλότερο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών για τους υπέρβαρους.

Το 50% των παχύσαρκων ανδρών έχει αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές, ενώ περίπου ένας (1) στους 10 ενήλικες, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, δήλωσε ότι πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Επιπλέον, η κατανάλωση γευμάτων σε “λανθασμένο” χρόνο προκαλεί δυσαρμονία στα κιρκάδια βιολογικά κυκλώματα (24ωροι βιολογικοί ρυθμοί) και οδηγεί σε δυσμενείς μεταβολικές συνέπειες.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο χρόνος κατανάλωσης του κυρίου γεύματος μπορεί να προβλέψει τον βαθμό επιτυχίας της απώλειας βάρους στο πλαίσιο διαιτητικής παρέμβασης σε παχύσαρκα άτομα.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου με θέμα «Παχυσαρκία Νόσος και Απειλή. Νεώτερες εξελίξεις», που διοργάνωσε η Α’ Παθολογική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου στην Αίγλη Ζαππείου στις 9 και 10 Μαρτίου 2018, με τη συμμετοχή πλήθους ιατρών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ αλλά και εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ κα Ελευθερία Κρικέλη τόνισε:

«Η παχυσαρκία είναι το νοσηρό αποτέλεσμα κακής διατροφής, καθώς και λανθασμένης κατανομής των γευμάτων κατά τη διάρκεια του 24ώρου σε συνδυασμό με έλλειψη συστηματικής σωματικής άσκησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πλήρη αποσυντονισμό των κιρκάδιων ρυθμών των οργάνων του σώματος σε σχέση με τον κεντρικό «ενορχηστρωτή», το κεντρικό βιολογικό μας ρολόι, που εδρεύει στον εγκέφαλό μας. Η αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους πρέπει να γίνεται εγκαίρως, τότε που τα λιποκύτταρα έχουν αυξηθεί μόνο σε μέγεθος και όχι σε αριθμό, οπότε και η διατήρηση μακροχρόνια φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι πιθανότερη».

Η κα Κρικέλη κατέληξε λέγοντας ότι:

«Η τήρηση και εφαρμογή σωστής κατανομής των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας (χρονοκαθοριζόμενη διατροφή) σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το ‘κλειδί’ για τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους του σώματος, την προστασία της υγείας μας και την πρόληψη της παχυσαρκίας και του Σακχαρώδη Διαβήτη. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή».

Δείτε επίσης

7η Διημερίδα Επεμβατικής Καρδιολογίας 2021 12-13 Νοεμβρίου 2021 │ Αθήνα │ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ / 7 Φεβρουαρίου 2019 Αθήνα/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολεγίου Γενικής Ιατρικής, 23/06/2022 - 26/06/2022, Ξενοδοχείο ELITE - Καλαμάτα
42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό |21-23 Οκτωβρίου 2021 | Αθήνα | Μέγαρο Μουσικής | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, 6-8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ|ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
8η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ & ΑΟΡΤΗΣ. ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ" / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "THE GOLDEN AGE" / 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
Τρίτη 21/04/2026, Ώρα 20:00: Μαθήματα της Τρίτης του Ιπποκρατείου
ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ| 5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ| ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ν.Ν.Α.
nikos fountas espa pdf