Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Κορονοϊός-Covid 19: Σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων - Ποιές οι διαφορές με την γρίπη

Κορονοϊός-Covid 19: Σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων - Ποιές οι διαφορές με την γρίπη

24-08-2020
97 Views

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) βρήκαν την πιθανή σειρά με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Η γνώση της σειράς των συμπτωμάτων που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς ώστε όχι μόνο να αναζητήσουν φροντίδα άμεσα, αλλά και να αποφασίσουν εγκαίρως να αυτοαπομονωθούν, για να μην μεταδώσουν τον ιό.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να αποκλείσουν άλλες ασθένειες και να σχεδιάσουν πώς να θεραπεύσουν τους ασθενείς και ίσως να επέμβουν νωρίτερα στην ασθένεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η νόσος COVID-19 εκδηλώνεται με την εξής σειρά συμπτωμάτων:

 • πυρετός
 • βήχας
 • μυϊκός πόνος
 • ναυτία ή/και
 • έμετος και διάρροια

"Αυτή η σειρά συμπτωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για να γνωρίζουμε πότε έχουμε αλληλεπικαλυπτόμενους κύκλους ασθενειών, όπως η γρίπη, που συμπίπτουν με την COVID-19", δήλωσε ο δρ. Kuhn, καθηγητής ιατρικής, βιοϊατρικής μηχανικής και αεροδιαστημικής και μηχανολογίας. "Οι γιατροί μπορούν να καθορίσουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να φροντίσουν τον ασθενή και μπορεί να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασής του".

"Δεδομένου ότι υπάρχουν τώρα καλύτερες προσεγγίσεις για θεραπείες για την COVID-19, ο εντοπισμός ασθενών νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο νοσηλείας", δήλωσε ο δρ. Larsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο πυρετός και ο βήχας συσχετίζονται συχνά με μια ποικιλία αναπνευστικών ασθενειών, όπως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Αλλά ο χρόνος που παρουσιάζονται τα συμπτώματα στην άνω και κάτω γαστρεντερική οδό ξεχωρίζουν στην COVID-19.

άνω γαστρεντερική οδός (δηλαδή, ναυτία/έμετος) φαίνεται να επηρεάζεται πριν από την κατώτερη γαστρεντερική οδό (δηλαδή διάρροια) στην COVID-19, που είναι το αντίθετο από MERS και SARS", έγραψαν οι επιστήμονες.

Τα επιστημονικά τους ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health.

"Η σειρά των συμπτωμάτων έχει σημασία. Η γνώση ότι κάθε ασθένεια εξελίσσεται διαφορετικά σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν νωρίτερα εάν κάποιος πιθανότατα έχει COVID-19 ή άλλη ασθένεια, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις θεραπείας", δήλωσε ο Larsen, επικεφαλής συγγραφέας.

 

Διαφορές γρίπης με νόσο COVID-19

Παρά τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, αρκετός κόσμος δεν πιστεύει ότι η νόσος COVID-19 έχει σημαντικές διαφορές με την εποχική γρίπη. Πρόσφατα το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) δημοσίευσε τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο νόσων.

Οι δύο νόσοι έχουν σημαντικές διαφορές, που καθιστούν την COVID-19 πολύ πιο επικίνδυνη:

 1. Ο νέος ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός, σε σχέση με εκείνον της γρίπης
 2. Στην COVID-19 η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη έως και 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ στη γρίπη αυτό συμβαίνει μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων
 3. Η περίοδος επώασης της γρίπης είναι μία έως 4 ημέρες (μέσος όρος δύο ημέρες), ενώ στην COVID-19 είναι 2-14 ημέρες (κατά μέσο όρο 5 ημέρες).
 4. Τα συμπτώματα της γρίπης κορυφώνονται τις πρώτες 3-7 ημέρες της νόσου, ενώ στην COVID-19 αυτό μπορεί να γίνει τη 2η ή 3η εβδομάδα!
 5. Υπάρχουν πολλά εμβόλια διαθέσιμα για τη γρίπη, ενώ για τον νέο ιό δεν υπάρχει κανένα.
 6. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γρίπη και γενικότερα τα παιδιά παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιδημική έξαρση της γρίπης. Η νόσηση παιδιών από COVID-19 είναι ασυνήθης. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο. Υπάρχουν λίγα δεδομένα  ότι τα παιδιά υπήρξαν πηγή μόλυνσης.
 7. Φυσικά, οι δύο νόσοι έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως παρόμοια συμπτώματα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι που μολύνονται μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα ή και καθόλου. Βέβαια, και οι δύο μεταδίδονται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής των μολυσμένων ανθρώπων, ενώ για τον COVID-19 υπάρχουν ενδείξεις και για αερογενή μετάδοση.

 

 

Πηγή: https://www.eurekalert.org

Πηγή: https://virus.com.gr/poies-einai-oi-diafores-gripis-kai-covid-19/

Δείτε επίσης

15o Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου, 1 - 3 Σεπτεμβρίου 2022, Καλαμάτα
9ο Συνέδριο «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας» | 9 - 10 Φεβρουαρίου 2024 | Golden Age Hotel | Φυσική παρουσία
Τι προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών .
Athens Medical Group CardioVascular Imaging Congress I 18 - 19 March 2022 I Athens Marriott Hotel, Greece
Athens Medical Group Cardiovascular Imaging Congress 2024 | 29-30/03/2024 | Athens Marriott Hotel, Greece
 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Προστασίας - «Σύγχρονες Απόψεις Στην Διαχείριση Παραγόντων Κινδύνου» Ionian Blue Hotel
WEB SCIENTIFIC EVENT ATHENSCMR LEVEL 1-2, 30 September-2 OCTOBER 2023 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Πανδημίες, πόλεμοι και οικονομική κρίση: επιπτώσεις στην εξάπλωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων» / 4 - 6 Νοέμβριου 2022
nikos fountas espa pdf