Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Αντισηπτικά: τί λάθη κάνουμε στην χρησιμοποίηση τους

Αντισηπτικά: τί λάθη κάνουμε στην χρησιμοποίηση τους

20-10-2020
175 Views

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντισηπτικά χεριών βοηθούν στην μείωση εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Δεν αποτελούν όμως  και η θεραπεία των πάντων. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη χρήση του, οπότε οι καταναλωτές πρέπει να τους γνωρίζουν προκειμένου να χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά χεριών με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Λάθη στην χρήση αντισηπτικού και συμβουλές για την σωστή εφαρμογή του:

1. Χρησιμοποιούμε το λάθος αντισηπτικό

Δεν είναι όλα το ίδιο αποτελεσματικά. Συστήνεται  να χρησιμοποιούμε εκείνα που περιέχουν τουλάχιστον 60% αιθυλική αλκοόλη ή 70% ισοπροπυλική αλκοόλη, καθώς αυτά απομακρύνουν αποτελεσματικότερα τα μικρόβια.

Πρέπει παράλληλα να διαβάζουμε τις οδηγίες για να διαπιστώσουμε αν τα υλικά που περιέχει σκοτώνουν τα βακτήρια, τους ιούς και τα δύο ή κανένα.

Αποφεύγουμε εκείνα που περιέχουν μεθανόλη, καθώς μπορεί να είναι τοξικά για το δέρμα όταν απορροφηθούν.

2. Η επάλειψη δεν διαρκεί όσο πρέπει

Θα πρέπει να ακολουθούμε τον ίδιο κανόνα με το πλύσιμο των χεριών. Τα ίδια είκοσι δευτερόλεπτα θα πρέπει να αφιερώνουμε και κατά την επάλειψη με το αντισηπτικό. Θα πρέπει η επάλειψη να έχει διάρκεια 20 με 30 δευτερόλεπτα έως απορροφηθεί τελείως.

3. Δεν βάζουμε αρκετό

Η ποσότητα οφείλει να είναι ίση με το μέγεθος του νομίσματος των 20 λεπτών, έως αυτής του ενός ευρώ.Όσο για την ποσότητα που βάζουμε, σε αυτά που βρίσκουμε στην είσοδο ή στα ταμεία καταστημάτων, καλό είναι να πιέζουμε την αντλία μέχρι τέλους.

4. Δεν καλύπτουμε ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών

Απλώνουμε το αντισηπτικό σε ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών και ξύνουμε καλά τις παλάμες έτσι ώστε να εισχωρήσει κάτω από τα νύχια.

5. Δεν το αποθηκεύουμε σωστά

Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή όσον αφορά τη θερμοκρασία στην οποία πρέπει να το διατηρούμε. Δεν το βάζουμε στο ψυγείο και δεν το αφήνουμε στον ήλιο.

6. Ξεχνάμε να το χρησιμοποιήσουμε πριν από το φαγητό

Είναι πολύ σημαντικό να απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν πιάσουμε τα μαχαιροπήρουνα. Όσον αφορά την απολύμανση των χεριών, η συχνότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

7. Ξεχνάμε πως τα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα

Οι καταναλωτές πρέπει να θυμούνται ότι τα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα καθώς έχουν βάση το οινόπνευμα. Υπήρξαν αναφορές για καταναλωτές που υπέστησαν εγκαύματα λόγω χρήσης αντισηπτικών και ταυτόχρονη έκθεση σε φλόγα από αναπτήρα. Αφού χρησιμοποιήσουμε το αντισηπτικό, θα πρέπει να αφήσουμε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα της τάξεως των 30 λεπτών, έως ότου εξατμιστεί το οινόπνευμα.

8. Απολυμαίνουμε με βρώμικα χέρια

Εάν τα χέρια μας είναι βρώμικα το αντισηπτικό χεριών μπορεί να μην έχει επαρκή επαφή με το δέρμα για να κάνει τη δουλειά του. Εάν τα χέρια μας είναι εμφανώς βρώμικα, πρέπει πάντα να επιλέγουμε να τα πλένουμε πρώτα με σαπούνι και νερό. Εάν βρισκόμαστε κοντά σε νεροχύτη και έχουμε μαζί μας αντισηπτικό χεριών, το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα είναι η σωστή και ασφαλής επιλογή.

9. Δεν περιμένουμε να στεγνώσει το αντισηπτικό, ενώ θα έπρεπε

Είναι σημαντικό να μην σκουπίζουμε τα χέρια μας πριν στεγνώσει το αντισηπτικό.Η απόπειρα επιτάχυνσης της διαδικασίας στεγνώματος με μια πετσέτα θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα του αντισηπτικού αφού το αφαιρούμε προτού έχει την ευκαιρία να δράσει.Τα αντισηπτικά απαιτούν ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να σκοτώσουν τα βακτήρια που κουβαλάμε στα χέρια μας.

10. Το παρακάνουμε

Μπορεί να σκοτώνουμε τα βακτήρια, κινδυνεύουμε όμως να ερεθίσουμε το δέρμα των τα χεριών μας από την υπερβολική χρήση. Πρέπει να ενυδατώνουμε τα χέρια αμέσως μετά τη χρήση, με κάποια κρέμα. Σε περίπτωση ερεθισμού, αλλάζουμε αμέσως προϊόν. Δεν μειώνουμε την ποσότητα στο υπάρχον αλλά ούτε και την χρονική διάρκεια επάλειψης του.

11. Δεν φτιάχνουμε το δικό μας αντισηπτικό

Οι ειδικοί στο χώρο των λοιμώξεων δεν το συνιστούν.Είναι εύκολο να δημιουργήσουμε το λάθος μείγμα που δεν είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει τα μικρόβια.

12. Δεν απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες που αγγίζουμε

Ενώ δείχνουμε σχολαστικότητα στην απολύμανση των χεριών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα κλειδιά μας, τις πιστωτικές κάρτες, το κινητό μας τηλέφωνο κάτι που μπορεί να επιτρέψει την μεταφορά βακτηρίων.Βάζουμε αντισηπτικό σε όλα τα αντικείμενα που αγγίζουμε.

13. Δεν ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης

Μπορεί να μας ακούγεται απλό, αλλά η ημερομηνίας λήξης του αντισηπτικού, είναι πολύ σημαντική καθώς τα συστατικά δεν θα είναι αποτελεσματικά, μετά την πάροδο της.

 

Πηγή: https://www.inewsgr.com/305/dekatria-moiraia-lathi-pou-kanoume-otan-apolymainoume-me-antisiptiko-ta-cheria-mas.htm

https://cardiologynews.gr/

Δείτε επίσης

Ιπποκράτειες Ημέρες Καρδιολογίας | 03 - 04 Ιουνίου 2022 | Electra Palace, Θεσσαλονίκη
7ο Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας ΑΘΗΝΑ / 11 -12 Σεπτεμβρίου του 2021/ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
32η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης
Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 : 21-23 /02 THE MET HOTEL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Webinar ΟΕ Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας | Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 | 20:30
Κορωνοϊός-Covid 19: Ποια είναι τα νέα  μέτρα που θα  ισχύσουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021
7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ | 25-26/09/2020 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ| ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ
ΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 2020 | 17–19 Δεκεμβρίου 2020 | Divani Caravel ΑΘΗΝΑ| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
nikos fountas espa pdf