Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Το σεξ ως μια  διασκεδαστική παραλλαγή Δοκιμασίας Κοπώσεως!

Το σεξ ως μια διασκεδαστική παραλλαγή Δοκιμασίας Κοπώσεως!

18-11-2020
97 Views

Μία από τις πιο βασικές συζητήσεις που θα κληθεί να κάνει ένας καρδιολόγος με έναν  εξεταζόμενο, είναι αυτή περί της σεξουαλικής δραστηριότητας . Η συζήτηση ξεκινάει συνηθέστερα από άντρες ασθενείς. Το ύφος της ερώτησης μπορεί να είναι από συνωμοτικό, ντροπαλό ως και  αμήχανο .

Συνήθως έχουμε έναν προβληματισμένο άνδρα, με  ανησυχία, δυσκολία στην έκθεση του προβλήματος, δυσκολία στην προσαρμογή σε νέες συνθήκες, δυσκολία στην έκφραση, που πρέπει να τον ακούσουμε προσεκτικά και να τον οδηγήσουμε στην επίλυση των  αποριών του.

Η σεξουαλική πράξη περιλαμβάνει 3 παραμέτρους οι οποίες την καθιστούν αντικείμενο ενδιαφέροντος και για  τους καρδιολόγους.

1. Η στυτική λειτουργία καθορίζεται  από αγγειακούς μηχανισμούς

Τα αγγεία όπου και αν εδράζονται στον ανθρώπινο οργανισμό, όποια λειτουργία και αν επιτελούν, υπόκεινται στη φθορά  τόσο του χρόνου όσο και  των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής  δεν στρεσάρουν μόνο τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, αλλά και όλα τα αγγεία στο ανθρώπινο σώμα: αγγεία εγκεφάλου, αγγεία νεφρών, αρτηρίες και φλέβες των ποδιών. Απευθύνονται με τον ίδιο τρόπο και στα γενετήσια όργανα.

Για της γυναίκες είναι λιγότερο εμφανές, για τους άντρες όμως η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί εμφανές, άμεσο και επιτακτικό πρόβλημα.

Στο βαθμό λοιπόν που μπορεί να οφείλεται σε αγγειακό πρόβλημα, καλό είναι ο γενικός έλεγχος να περιλαμβάνει επίσκεψη και σε καρδιολογικό ιατρείο.

Επιστημονική ενημέρωση: Κατόπιν μετα- ανάλυσης πολλαπλών μελετών προκύπτουν ισχυρά στοιχεία ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο (Shamloul R, Ghanem H. Erectile dysfunction. Lancet 2013;381:153–165). Ως εκ τούτου θεωρείται πρώιμος δείκτης αγγειακής βλάβης.

2. Η σεξουαλική πράξη αποτελεί δραστηριότητα υψηλών αγγειακών απαιτήσεων

Κατά την σεξουαλική πράξη επιτελείται  

  • αυξημένη κυκλοφορία του αίματος
  • αυξημένοι παλμοί
  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • και ενίοτε έντονη σωματική κόπωση

Είτε λοιπόν, πρόκειται περί μαραθωνίου, είτε περί 100 μέτρων μετ’ εμποδίων,  το σεξ είναι μια άκρως διασκεδαστική παραλλαγή Δοκιμασίας Κοπώσεως!

 Αν κατά τη διάρκειά του, εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, γρηγορότερη κόπωση, ίσως θα έπρεπε να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας.

Αν αυτό σας φαίνεται «πεζό» («έλα βρε παιδί μου τώρα, πάνω στο καλύτερο θα καθόμαστε να τσεκάρουμε άμα τη βγάζουμε ή όχι!!!»), θα σας πω ότι σε μια ζεστή, συντροφική σχέση, το έτερον ήμισυ μας είναι εκείνο που πρώτα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί είναι εκείνος ή εκείνη που μας «διαβάζει» καλύτερα σ’αυτήν την ασύγκριτα ενωτική ώρα!

3. Η σεξουαλική δραστηριότητα, η στυτική λειτουργία, η libido (ερωτική επιθυμία)

Όλα αυτά, πάλι με έναν πεζό τρόπο εξαρτώνται από φυσιολογικούς- οργανικούς μηχανισμούς που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάζονται από φαρμακευτικά σκευάσματα. Κοινώς υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία ή ελάττωση/ πτώση της libido.  Μερικά από αυτα είναι φάρμακα που χρησιμοποιούμε οι καρδιολόγοι!

Δυστυχώς  ότι επιδρά σε αγγεία, δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, ο καρδιολόγος, με την καλή πρόθεση να «διορθώσει» άλλα αγγεία,   στερεί  ΑΘΕΛΑ του, τις λοιπές αγγειακές συγκινήσεις.

Κάπου εδώ οφείλουμε να συζητήσουμε συνοπτικά το θέμα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε καρδιολογικούς ασθενείς, είτε αυτοί αναρρώνουν από Οξύ καρδιολογικό συμβάν (π.χ. Έμφραγμα Μυοκαρδίου), είτε είναι χρονίως πάσχοντες από Καρδιακή ανεπάρκεια, Υπερτασική καρδιοπάθεια ή άλλου είδους παθήσεις του μυοκαρδίου.

Πρόκειται για ανθρώπους που αφ’ ενός δεν δύνανται βράχυ- ή μακροπρόθεσμα να αυξήσουν το καρδιακό έργο (παλμοί- αρτηριακή πίεση), δεν έχουν τις απαραίτητες εφεδρείες ή δεν τους επιτρέπεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, συνήθως αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν αυτά τα «υπέροχα καρδιολογικά φαρμακάκια» που προαναφέραμε. Και μάλιστα, η στυτική δυσλειτουργία είναι από τους βασικότερους λόγους διακοπής της τόσο σημαντικής, για αυτούς τους ασθενείς, φαρμακευτικής αγωγής .

 Τι κάνουμε  σε αυτές τις περιπτώσεις

ΜΙΛΑΜΕ!ΣΥΖΗΤΑΜΕ   ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΜΑΣ!

1)Σαν μέρος του ιστορικού, επιτρέπουμε στο γιατρό  να κρίνει αν όντως η σεξουαλική δυσλειτουργία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος με Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Υπέρηχο Καρδιάς και Δοκιμασία κοπώσεως μπορεί να προλάβει Στεφανιαία Νόσο ή να αποκαλύψει Αρτηριακή Υπέρταση και να μας βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.

2)Μετά από ένα οξύ καρδιολογικό πρόβλημα, ο καρδιολόγος  θα  ενημερώσει για το πότε είναι ασφαλές να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, που περιλαμβάνουν  και τη φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα. Και είναι ασφαλές όταν  κατά την περίοδο αποκατάστασης έχουν πραγματοποιηθεί όλοι εκείνοι οι λειτουργικοί έλεγχοι οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι  η πρόσφατα «τραυματισμένη»  καρδιά αντέχει στις καθημερινές συγκινήσεις.

3)Πριν απορρίψει και κατά συνέπεια διακόψει  κανείς την «σεξουαλικά ανασταλτική» φαρμακευτική του αγωγή αυτοβούλως, ας βεβαιωθεί σε συνεργασία με τον καρδιολόγο του, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Μία αλλαγή στο φαρμακευτικό σκεύασμα ή η χορήγηση φαρμάκου υποβοήθησης της στυτικής λειτουργίας μπορεί να δώσει λύση. Ακόμα και αυτό το τελευταίο βεβαίως, θα πρέπει να γίνει εν γνώσει του θεράποντος ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες παρενέργειες ή συνέργειες με άλλα φάρμακα.

4)Η χρόνια νόσος, όπως η Καρδιακή Ανεπάρκεια,  αποτελεί σημαντική αιτία ψυχολογικής επιβάρυνσης, ακόμα και κατάθλιψης. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί και με το παραπάνω για να επηρεάσει τη σεξουαλική δραστηριότητα του ασθενούς.

5)Εκτός από την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, η διατήρηση καλής ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της αυτοφροντίδας αποτελούν σημαντικότατο στόχο!  Η ζωή ενός ανθρώπου που πάσχει σε ένα λειτουργικό σύστημα, δεν παύει να είναι ζωή.  Είναι ζωτικής σημασίας, ο χρόνιος ασθενής να μαθαίνει να ζει, να κινείται, να αθλείται, να ψυχαγωγείται είτε κανονικά, είτε προσαρμοσμένα στη λειτουργική του κατάσταση. Το σεξ, όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγεται, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνεται με στόχο το Ευ Ζειν!

Ο Καρδιολόγος θα συμβουλέψει και θα προσαρμόσει τη φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε και η Καρδιά να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και το Σώμα να διάγει μια υγιή καθημερινότητα και το Πνεύμα να απολαμβάνει μικρών και μεγάλων συγκινήσεων την εμπειρία.

 

Δείτε επίσης

Μύθοι και Αλήθειες για την Υπέρταση!
3° Σεμινάριο Επεμβατικής Καρδιολογίας, αίθουσα «Τελετών» της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, 30/09/2022 - 1/10/2022
ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 2019 METROPOLITAN GENERAL Παρασκευή, 15 Νοέ 2019 - Σάββατο, 16 Νοέ 2019
5o Πανελλήνιο Αρρυθμιολογικό Συνέδριο 27-28 /09/2019 |ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16ο Θερινό Σχολείο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης| 16-17 Ιουνίου 2023 Σπέτσες
Νόσος Αλτσχάιμερ: πρόληψη από βιταμίνες Β με προστασία εγκεφάλου από ατροφία
37ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας| 28 έως 30 Απριλίου 2022 | Εγγραφή Δωρεάν
CARDIO ATHENA 2024 | 12-13 Απριλίου 2024, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
nikos fountas espa pdf