Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Τι σημαίνει το όνομα Νικόλαος (Νίκος), Νίκη

Τι σημαίνει το όνομα Νικόλαος (Νίκος), Νίκη

07-12-2020
715 Views

Του Αγίου Νικολάου γιορτάζει  ο Νίκος, η Νίκη, ο Νικόλας, η Νικολέττα, η Λέττα. Στις 6 Δεκεμβρίου  έχουν την τιμητική τους. 

Τι σημαίνει όμως το όνομά τους; 

Το Νικόλαος προέρχεται από τις λέξεις Νίκη και Λαός και κυριολεκτικά σημαίνει αυτός που χαρίζει τη νίκη στο λαό

Πρόκειται για Αρχαίο Ελληνικό όνομα, καθώς Nικόλαος ήταν ο πατέρας αλλά κι ο γιος του Σπαρτιάτη Βουλιδου που οι Σπαρτιάτες τον έστειλαν μαζί με τον Σπερθια , στον Ξέρξη για να θανατωθεί ώστε να ξεπλυθεί το έγκλημα των εφόρων της πολης που στο παρελθόν είχαν πετάξει στον Καιάδα τους κήρυκες των Περσών.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στην Λυκία τον 3ο μ.Χ. αιώνα στην σημερινή Τουρκία, βασανίστηκε από εικονολάτρες, πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 325 και τα λείψανά του, για να διασωθούν από τους Σελτζούκους Τούρκους, μεταφέρθηκαν στο Μπάρι και τη Βενετία όπου βρίσκονται ως σήμερα.

Είναι πολιούχος επτά ελληνικών πόλεων: Του Βόλου, της Σύρου, της Αλεξανδρούπολης, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας, του Αγίου Νικολάου και του Γαλαξιδίου. 

Πέρα από προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού (επειδή σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, κάποτε ταξίδεψε με πλοίο ως τους Αγίους Τόπους, αλλά ξέσπασε θαλασσοταραχή, την οποία κατάφερε να ηρεμήσει), ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται σε διάφορες περιοχές προστάτης των παιδιών, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ(!), των ενεχυροδανειστών(!), των φαρμακοποιών, των κλεφτών που το μετάνιωσαν ή όσων κατηγορήθηκαν άδικα, των κατασκευαστών βαρελιών και των εμπόρων.

Στην δυτική παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος είναι ο «Άι Βασίλης». Μπορεί εμείς τον χοντρό κύριο με την κόκκινη στολή να τον αποκαλούμε Αγιο Βασίλη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, ο Santa Claus είναι ο Νικόλαος, (εκ του Saint Nicholas-Sinterklaas), καθώς ήταν γνωστός για τις φιλανθρωπίες του και για τα δώρα που έδινε στους φτωχούς. 

Το όνομα Νίκος είναι το πέμπτο πιο συνηθισμένο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα, με 15 περίπου παραλλαγές. 

Οσο για τη Νίκη, η προέλευση του ονόματος χάνεται στα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας: Η Νίκη ήταν θεά της δόξας του ελληνικού πολιτισμού και είχε αδέρφια το Κράτος, τον Ζήλο και τη Βία. Γνωστότερη αποτύπωσή της, είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που φυλάσσεται στο Λούβρο, ενώ σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι τη φοράνε, αφού σε αυτήν αναφέρεται το όνομα της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών Nike.

 

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/463688/ti-simainei-onoma-nikos-niki

Δείτε επίσης

Ημέρα Παιδοκαρδιολογίας 2020 I Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας (ΕΕΠΚ) | Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2020 | Ώρα 09:30-14:15| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαδικτυακές Επιστημονικές Εκδηλώσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Ποιο είναι το  φάρμακο-έκπληξη που μελετάται για τη θεραπεία της COVID-19.
Γυναίκα και Κάπνισμα. Θανάσιμος συνδυασμός!
12o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ «Από το κλινικοεργαστηριακό εύρημα στην αιματολογική διάγνωση και θεραπεία», 20-22/10/2023, Ιωάννινα
16° Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων Της Π.Ι.Ε.Δ.ΚΑΡ, 03/06/2021 - 06/06/2021, Ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia - Καλαμάτα
Αγκινάρες: Εξαιρετικό λαχανικό και πολύτιμο φάρμακο
27o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο : 13-16 Δεκεμβρίου 2018 : Hilton Athens/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
nikos fountas espa pdf