Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται για να διατηρηθεί νέα η καρδιά;

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται για να διατηρηθεί νέα η καρδιά;

07-06-2018
80 Views

Το 7 φαίνεται να είναι ο επιθυμητός αριθμός για τις ώρες ύπνου σε διάστημα 24 ωρών.

Ο ύπνος διάρκειας  7 ωρών μπορεί ενδεχομένως  να εμποδίζει την υπερβολική  γήρανση της καρδιάς με την πάροδο των ετών, αναφέρει νέα  έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Βαλτιμόρη.

Το 7 φαίνεται να είναι ο επιθυμητός αριθμός για τις ώρες ύπνου σε διάστημα 24 ωρών, ενώ το να κοιμάται κάποιος λιγότερο ή περισσότερο μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει την ηλικία της καρδιάς. ÎŒσοι κοιμούνται λίγο έχουν κίνδυνο για τους υψηλότερους αριθμούς γήρανσης της καρδιάς.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αξίζουν επειδή δίνουν ποσοτικοποιημένο τρόπο να κοιτάμε τη διάρκεια του ύπνου στο πλαίσιο του καρδιαγγειακού κινδύνου και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην κλινική φροντίδα, καθώς και στη δημόσια υγεία.

Ερευνητές ανέλυσαν τη διάρκεια ύπνου 12.775 ενηλίκων, 30 έως 74 ετών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα 2007 – 2014 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Η παραπάνω έρευνα συμπληρώνει άλλες που δείχνουν τα οφέλη του τακτικού ύπνου στην υγεία.

Η περίληψη της έρευνας είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή έκδοση του Sleep.

 Επίσης ο ύπνος του  Σαββατοκύριακου αναπληρώνει τις λίγες ώρες ύπνου των καθημερινών και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα, εκτός και αν το σαββατοκύριακο το ρίχνουν πραγματικά στον ύπνο, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να αναπληρωθεί ο χαμένος ύπνος και αυτό αντισταθμίζει τους κινδύνους για την υγεία.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Τόρμπγιερν 'Ακερστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα έρευνας ύπνου "Journal of Sleep Research", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 38.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 13 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσα άτομα κάτω των 65 ετών κοιμούνταν το πολύ πέντε ώρες το βράδυ και τις επτά μέρες τις εβδομάδες, είχαν κατά μέσο όρο 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι έως επτά ώρες καθημερινά.

ÎŒμως, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους κοιμούνταν έως πέντε ώρες τις καθημερινές, εάν το σαββατοκύριακο (Παρασκευή και Σάββατο βράδυ) κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες.

Από την άλλη, ο πολύς καθημερινός ύπνος δεν φαίνεται να κάνει καλό. ÎŒσοι κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες και τα επτά βράδια της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι ή επτά ώρες καθημερινά.

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, αυτό που είναι ήδη γνωστό για την τρίτη ηλικία (μετά τα 65), ότι όσο γερνάει κανείς, τόσο κοιμάται λιγότερο και τα σαββατοκύριακα.

 

 

 

Πηγές: Sleep./iatronet.gr

Δείτε επίσης

ANNOUNCING COMECAP 2023 / 25-29 September 2023 / University of West Attica (Ancient Olive Grove Campus)
Σύγχρονες Εξελίξεις στις Μυοκαρδιοπάθειες! | 01 - 02 Δεκεμβρίου 2023 Ι MonAsty Hotel, Θεσσαλονίκη
Μένουμε σπίτι και επισκεπτόμαστε τα πιο ωραία Παιδικά Μουσεία ή Μουσεία Παιχνιδιών!
Διάβασμα και εκμάθηση : τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας
HOTSPOTS στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία 17 & 18 Φεβρουαρίου 2023
Νόσος Αλτσχάιμερ: πρόληψη από βιταμίνες Β με προστασία εγκεφάλου από ατροφία
Μαθήματα της Τρίτης του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, Τρίτη 16/01/2024, Ώρα 20:00
14th GFHM in Cardiology and Cardiac Surgery / November 15-18, 2023 / Metropolital College, Athens
nikos fountas espa pdf