Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Γιατί να μην κάνετε έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

Γιατί να μην κάνετε έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό

03-05-2021
103 Views

Ειδικοί επιστήμονες, όπως επίσης και τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) δεν συνιστούν τον έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, με σκοπό να διαπιστώσει κανείς πόση προστασία έχει αναπτύξει έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχοντας ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, σπεύδουν ένα μήνα μετά να υποβληθούν σε έλεγχο αντισωμάτων. H ανησυχία των περισσότερων έγκειται στο εάν το εμβόλιο έχει προκαλέσει την παραγωγή ικανής ποσότητας εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τέτοιας που να προσφέρει υψηλή προστασία έναντι του κορονοϊού.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν αυτή την πρακτική. Ο Δρ. Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο iatropedia.gr σημειώνει ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να είναι ήσυχοι ότι έχουν προστασία για περισσότερους από 6 μήνες:

“Όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν αναπτύξει ανοσία στον κορονοϊό σίγουρα για 6 μήνες και μάλλον θα είναι και παραπάνω. Είναι ένα θέμα ανοιχτό μπροστά μας, το πόσο παραπάνω. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχουν αγωνία. Ούτε να σπεύδουν να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Έχουμε “ξεφύγει” λίγο στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα αντισώματα”, αναφέρει.

 

CDC: “Μην κάνετε έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό”

Μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε διάφορες ηλικίες μετά από εμβολιασμό έναντι του ιού SARS-CoV-2 έδειξε ότι περίπου τα μισά άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών αναπτύσσουν υψηλές τιμές αντισωμάτων, ακόμη και μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, ένας αριθμός αντισωμάτων από 10 έως 1000 IU θεωρείται προστατευτικός. Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο σε ένα εμβολιασμένο άτομο, μπορεί να αυξηθεί πάνω από 300. Ωστόσο, αυτή η αναφορά στα νούμερα μπορεί να μην είναι και τόσο ακριβής:

“Το CDC της Αμερικής, έχει κάνει μια σύσταση που λέει να μην κάνουμε τεστ μετά τον εμβολιασμό. Ο ένας λόγος είναι πως δεν ξέρουμε ποιο είναι το επίπεδο αντισωμάτων, που είναι προστατευτικό. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμία ιδέα αν το 500 πραγματικά μπορεί να αρκεί. Μόνο σύγχυση δημιουργεί αυτή η πρακτική”, .

 

Μπορεί κάποιος να έχει κυτταρική ανοσία ακόμη και χωρίς αντισώματα

Ακόμη κι αν κάποιος επιμένει να κάνει έλεγχο αντισωμάτων, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην βασίζεται πλήρως στα αποτελέσματα. Εάν έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και εξακολουθεί να τηρεί τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, θα έχει σίγουρα την καλύτερη δυνατή προστασία από τον κορονοϊό.

Ο έλεγχος των αντισωμάτων είναι παραπλανητικός και για έναν ακόμη λόγο, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη. Μετά τον εμβολιασμό το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιεί κι έναν άλλο μηχανισμό, την κυτταρική ανοσία. Είναι τα κύτταρα μνήμης, τα οποία δεν μετρώνται με τεστ και μπορούν εξίσου να προσφέρουν ικανή προστασία, ακόμη και σε ασθενείς πλήρως ανοσοκατεσταλμένους, που μπορεί να μην παράξουν αντισώματα.

“Τα αντισώματα από μόνα τους δεν βοηθούν. Και να μην έχεις αντισώματα, υπάρχει η ανοσία που σχετίζεται με τα T- λεμφοκύτταρα, η κυτταρική ανοσία. Δηλαδή καλό είναι να μην κάνουμε άσκοπες κινήσεις. Τρέχουν όλοι τώρα και κάνουν τεστ αντισωμάτων, χωρίς να ξέρουν ότι μπορεί να έχουν κυτταρική ανοσία και να μην έχουν αντισώματα”, σημειώνει ο κ. Ζαούτης.

 

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Δεν συνιστά τον έλεγχο αντισωμάτων

Τη σύσταση να μην γίνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά των εμβολιασμό κάνει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:

Δεν συστήνουμε σαν Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τον εργαστηριακό έλεγχο ούτε πριν, ούτε μετά τον εμβολιασμό. Όπως και δεν συστήνουμε τον έλεγχο των αντισωμάτων για να δούμε αν έπιασε το εμβόλιο. Είναι κάτι που δημιουργεί άγχος και δεν υπάρχει μέσα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου”, κατέληξε η Καθηγήτρια.

Πηγή:iatropedia.gr

Δείτε επίσης

Πανελλήνιες Εκπαιδευτικές Ημερίδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Γ. Παπαδάκης», 11 - 15/10/2021, Αθήνα - Ξενοδοχείο Divani Caravel
ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΑΛΓΟΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΕΝ ΜΕΣΩ COVID-19| ΣΑΒΒΑΤΟ 12.02.2022
24ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου|11-12 Δεκεμβρίου 2020 |Διαδικτυακή παρουσίαση| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
4° Πανελλήνιο Συνέδριο Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. - Μεταβολικά Νοσήματα 2021: Από Τη Θεωρία Στην Πράξη, 16 - 18/09/2021| ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ONLINE ΔΩΡΕΑΝ
23rd SYMPOSIUM ON ECHOCARDIOLOGY - ADVANCED CARDIAC CARE, 16-17/12/2022 | ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημερίδα «Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Εγκυμοσύνη» / Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, Αθήνα
HOTSPOTS στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία 25 & 26 Φεβρουαρίου 2022
Χλωροκίνη: Ενδείξεις- Αντενδείξεις-Παρενέργειες του φααρμάκου
nikos fountas espa pdf