Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Εμβολιασμός και αγγεία: Μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος με αγγειακή νόσο?

Εμβολιασμός και αγγεία: Μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος με αγγειακή νόσο?

16-07-2021
101 Views

Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, διενεργείται τους τελευταίους μήνες μια τεράστια και παγκόσμιας κλίμακας εκστρατεία εμβολιασμού . Λόγω των περιστατικών φλεβικών και αρτηριακών θρομβώσεων και την πιθανή –ή μη– συσχέτισή τους με τα εμβόλια έναντι του ιού της νόσου COVID-19, εκφράζονται  από πολλούς  ανησυχίες και προβληματισμοί σχετικά με την ύπαρξη ή όχι αντενδείξεων για τον εμβολιασμό σε ασθενείς με ιστορικό φλεβικής ή αρτηριακής νόσου.

ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ) για τη θρομβοεμβολική νόσο (https:// Σ www.vascularsociety.gr/archives/15904), οι παρακάτω αγγειακές παθήσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό έναντι του ιού SARS-CοV-2 (COVID-19):

  • Οι φλεβικοί κιρσοί κάτω άκρων οποιασδήποτε βαρύτητας ή το ιστορικό επέμβασης για την αντιμετώπισή τους.
  • Η γνωστή από κλινική ή απεικονιστική εξέταση ανεπάρκεια του επιπολής (επιφανειακού) ή του "εν τω βάθει" φλεβικού δικτύου (φλεβίτιδα).
  • Η γνωστή από κλινική και απεικονιστική εξέταση παρουσία περιφερικής αρτηριακής νόσου ή το ιστορικό ανοιχτής χειρουργικής (bypass) ή ενδαγγειακής (αγγειοπλαστική με ή χωρίς την παρουσία stent) επέμβασης για την αντιμετώπισή της.
  • Η λήψη αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (π.χ. ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη) για την πρόληψη ή θεραπεία των αντίστοιχων κλινικών καταστάσεων.
  • Η παρουσία ανευρύσματος σε οποιαδήποτε θέση του αρτηριακού δικτύου με ή χωρίς ιστορικό ανοιχτής χειρουργικής ή ενδαγγειακής αντιμετώπισης.
  • Το ιστορικό αρτηριακής ή φλεβικής θρόμβωσης και η για τους ίδιους λόγους λήψη αντιπηκτικής αγωγής οποιασδήποτε διάρκειας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικό για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασής τους και τη λήψη οδηγιών πριν από τον εμβολιασμό.

Επιπρόσθετα,  δε συνιστάται η διακοπή των αντιπηκτικών φαρμακευτικών σχημάτων ή οποιαδήποτε χορήγηση προφυλακτικής αγωγής αντιθρομβωτικών φαρμάκων πριν ή μετά τον εμβολιασμό χωρίς την ύπαρξη παθολογικής αιτίας τεκμηριωμένης από ιατρική διάγνωση.

Τέλος, τονίζεται ότι οι ελάχιστες αντενδείξεις για τον εμβολιασμό, η ηλικιακή ή άλλου είδους κατανομή του τύπου των εμβολίων, ο αριθμός των δόσεων, τα χρονικά όρια και η καταλληλότητα του είδους των εμβολίων καθορίζονται και ενημερώνονται δυναμικά από τον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ. Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ πρόσφατα αποφασίστηκε η δυνατότητα αλλαγής της 2ης δόσης συγκεκριμένου εμβολίου με κάποιο άλλο σε ασθενείς με τεκμηριωμένο ιστορικό θρομβωτικού επεισοδίου.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν υπάρχει υποψία φλεβικής ή αρτηριακής θρόμβωσης, θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό  τόσο για την άμεση διάγνωση ή τον αποκλεισμό της όσο και για την πιθανή θεραπευτική αντιμετώπιση.

 

         Ποιοι δεν θα πρέπει να λάβουν  το εμβόλιο

          Δεν πρέπει να λάβουν   το εμβόλιο όσοι έχουν:

        • αναφυλαξία (τύπος σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης) σε προηγούμενη δόση του ίδιου εμβολίου κατά της                 COVID-19, ή

         • αναφυλαξία μετά από έκθεση σε οποιοδήποτε συστατικό εμβολίου κατά της COVID-19.

 

          Προφυλάξεις κατά τον εμβολιασμό

         Άτομα με ορισμένες παθήσεις μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες προφυλάξεις, όπως παραμονή για 30 λεπτά           παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό τους ή συμβουλές από αλλεργιολόγο.

         Ενημερώστε τον πάροχό  εμβολιασμού εάν είχατε:

         • αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 ή ενός συστατικού του εμβολίου

         • αναφυλαξία σε άλλα εμβόλια ή σε άλλα φάρμακα. Ο πάροχός σας μπορεί να ελέγξει για να βεβαιώσει ότι                 δεν  υπάρχουν κοινά συστατικά στο εμβόλιο κατά της COVID-19 που λαμβάνετε

         • διαταραχή ιστιοκυτάρρων.

 

         Εάν έχετε διαταραχή αιμορραγίας ή αν παίρνετε φάρμακο αραίωσης του αίματος (αντιπηκτικό), ενημερώστε            τον πάροχό σας εμβολιασμού. Ο πάροχός σας εμβολιασμού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν              είναι ασφαλές να κάνετε ενδομυϊκή ένεση και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε την καλύτερη χρονική στιγμή           για την ένεση του εμβολίου.

 

           Πηγή :https://www.shape.gr        

Δείτε επίσης

5o Workshop-Αρρυθμιών & Βηματοδότησης Παρασκευή, 29 Μαρ 2019 - Κυριακή, 31 Μαρ 2019 Divani Caravel/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κορωνοϊός COVID-19 : «Πράσινο φως» για την  κολχικίνη στην θεραπεία της COVID-19
10° Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΚΠ, 15-18 Ιουνίου 2023, Ξενοδοχείο Palmariva - Ερέτρια
Αίσθημα καρδιακών παλμών- ταχυκαρδία στην εγκυμοσύνη
Ιπποκράτειες Ημέρες Καρδιολογίας - Με Διεθνή Συμμετοχή | 17 - 18 Μαΐου 2024 Ι Electra Palace, Θεσσαλονίκη
50ο ΕΠΙΣ, 25-27 Απριλίου 2024, Ξενοδοχείο Divani Caravel
Ιπποκράτειες Ημέρες Καρδιολογίας | 10-11 Απριλίου 2020 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Περιοδικό "Αθήρωμα" Απρίλιος - Ιούνιος 2020
nikos fountas espa pdf