Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Αρτηριακή πίεση: Μυστικά για σωστή μέτρηση- Ποιο πιεσόμετρο να επιλέξω

Αρτηριακή πίεση: Μυστικά για σωστή μέτρηση- Ποιο πιεσόμετρο να επιλέξω

22-12-2021
138 Views

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί το σημείο – κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση της υπέρτασης. Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν πιεσόμετρο. Πόσο συχνά όμως πρέπει να μετράμε την πίεση στο σπίτι; Υπάρχουν μυστικά για τη σωστή μέτρηση; Ποιο πιεσόμετρο να διαλέξω;

Υπάρχουν απλά πράγματα και καταστάσεις που  μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως  είτε ένα άτομο έχει χαρακτηρισθεί ως υπερτασικό και χρήζει θεραπείας, είτε όχι.

Για παράδειγμα,  αν την ώρα που μετράτε την αρτηριακή σας πίεση μιλάτε, τα πόδια σας είναι σταυρωμένα ή η ουροδόχος κύστη σας είναι γεμάτη, αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της μέτρησης, προειδοποιεί η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Το να ξέρετε πώς να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση με ακρίβεια στο σπίτι , μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πίεσή σας και να αποφύγετε περιττές αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή.

Η καθημερινή μέτρηση της πίεσης στο σπίτι και ιδιαίτερα όταν διενεργείται  πολλές και συνεχόμενες φορές , δεν είναι απαραίτητη   και συχνά αποτελεί πηγή άγχους.

Ωστόσο, καλό θα είναι να μετράμε την πίεσή μας δειγματοληπτικά 2-3 φορές το μήνα, χρησιμοποιώντας ένα  αξιόπιστο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο.

Συνήθως κάνουμε το λάθος και  μετράμε την αρτηριακή πίεση μας ,ΜΟΝΟ όταν αισθανόμαστε κάποιο σύμπτωμα ,όπως:  

 • πονοκέφαλος ,
 • αιμωδία (μούδιασμα) σε κάποιο σημείο  της κεφαλής  μας, 
 • ρινορραγία ,
 • αίσθημα βάρους ή δυσφορίας στο στήθος ,
 • δύσπνοια,
 • τρόμο και ταραχή

Όλα  τα παραπάνω  συμπτώματα πιθανόν να οφείλονται σε κάποια νοσογόνα κατάσταση (ασθένεια) , απορρυθμίζοντας  τον οργανισμό και πιθανόν να επηρεάσουν   την κανονική μας  αρτηριακή  πίεση .

 

Πότε μετράμε  την «κανονική» για τον καθένα μας  αρτηριακή πίεση

Την κανονική καθημερινή  μας αρτηριακή πίεση την μετράμε σε κατάσταση ηρεμίας  (ότι εκφράζει ο όρος «ηρεμία» για τον καθένα)  και χωρίς να έχουμε συμπτώματα ασθένειας που μπορεί να μας   έχουν προσωρινά απορρυθμίσει.

Πριν επισκεφθούμε το γιατρό μας, βοηθά πολύ να έχουμε μετρήσει την πίεση μας για διάστημα λίγων ημερών, σημειώνοντας τα αποτελέσματα.

Η συστηματική μέτρηση της πίεσης στο σπίτι μπορεί να μας ζητηθεί και κατά την αρχική φάση διάγνωσης της υπέρτασης.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε πριν  μετρήσουμε  την αρτηριακή μας πίεση.

 1. Τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη μέτρηση, καλό είναι να μην έχουμε καταναλώσει καφέ, να μην έχουμε καπνίσει και να μην έχουμε φάει (π.χ. το πρωί η μέτρηση να γίνει πριν το πρωινό μας).
 2. Παραμένουμε καθιστοί για περίπου  5 λεπτά πριν τη μέτρηση.
 3. Μετράμε πάντα στο ίδιο χέρι- αυτό που μας είχε συμβουλέψει ο γιατρός μας.
 4. Ακουμπάμε την πλάτη στη ράχη της καρέκλας, με το χέρι μας χαλαρό πάνω σε μία σταθερή επιφάνεια (τραπέζι π.χ.). Τα πέλματα μας να ακουμπούν στο πάτωμα. Δεν καθόμαστε σταυροπόδι.
 5. Τοποθετούμε την περιχειρίδα απευθείας στο γυμνό μπράτσο και όχι πάνω από ρούχα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, 2-3 εκατοστά πάνω από τον αγκώνα.
 6. Επαναλαμβάνουμε τη μέτρηση μετά από 1 λεπτό περίπου.
 7. Μετά από κάθε μέτρηση, σημειώνουμε το αποτέλεσμα.

Η πρώτη από τις μετρήσεις στο σπίτι είναι κατά κανόνα λίγο υψηλότερη από τη δεύτερη, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.

Στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας είναι αναμενόμενο να έχουμε συνήθως λίγο χαμηλότερη πίεση από αυτή που μετρό ο γιατρός στο ιατρείο. Για αυτό θεωρείται φυσιολογική όταν είναι κάτω από 135/85mmHG.

 

Ξέρατε ότι το κάθε χέρι χρειάζεται την κατάλληλη περιχειρίδα?

Οι περιχειρίδες (δηλαδή το εξάρτημα των πιεσομέτρων  που τυλίγεται στο χέρι και φουσκώνει ,σφίγγοντας το ), έχουν μεγέθη και πρέπει να προμηθευτούμε την κατάλληλη γιατί διαφορετικά οι μετρήσεις μας δεν θα είναι αξιόπιστες.

Μεγάλη περιχειρίδα σε ένα λεπτό μπράτσο ή μικρή περιχειρίδα σε μεγάλο μπράτσο μπορεί να δώσει εσφαλμένη    μέτρηση της  αρτηριακής  μας  πίεσης

 

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα-Τι πιεσόμετρο να επιλέξω;

Τα πιεσόμετρα με υδράργυρο δεν κυκλοφορούν πια, αφού αποσύρθηκαν για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Παρ΄όλα αυτά, τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά μονάδα μέτρησης, τα «χιλιοστά στήλης υδραργύρου» (mmHg).

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καρπού είναι μεν πρακτικά αλλά κατά κανόνα υστερούν σε αξιοπιστία, ειδικά αν δεν τηρούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης τους (κυρίως αν δεν έχουμε τον καρπό στο στήθος μας, στο ύψος της καρδιάς μας κατά προσέγγιση).

Χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον, τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα  με περιχειρίδα στον βραχίονα (μπράτσο)

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπορεί να κάνουν λάθος μετρήσεις, όταν υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή ή όταν υπάρχουν συχνές έκτακτες συστολές.

Τα καλά ηλεκτρονικά πιεσόμετρα περνούν εξετάσεις αξιοπιστίας και λαμβάνουν ειδική πιστοποίηση. Δεν αρκεί μόνο το σήμα «CE»-το σήμα αυτό δεν αποτελεί αποδεικτικό αξιοπιστίας.

Περισσότερες συμβουλές θα σας δώσει ο γιατρός  σας.

Δείτε επίσης

31ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο | 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας| 8-9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022
Κατευθυντήριες οδηγίες 2019 για την πρωτογενή πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων
11ο ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ & ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ | 18 - 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 | ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ημερίδες Μεταβολισμού: Από Την Τεκμηριωμένη Γνώση Στην Ορθή Κλινική Πράξη 17/12/2020 – 19/12/2020 |ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ| ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
1ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας| 13-15 Μαρτίου 2020 |Σέρρες | Elpida Resort & Spa|ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο Πελοποννήσου| Σπάρτη 7-8 Ιουνίου 2019| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10η Επιστημονική Συνάντηση Παιδιάτρων - Καρδιολόγων I Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 | 10:00-14:00| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
3ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας "Sports Cardiology 2022" 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 Αθήνα
nikos fountas espa pdf