Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Σκορ Ασβεστίου ( Coronary Artery Calcium Score)  με αξονική τομογραφία: Τί είναι και τί μας δείχνει

Σκορ Ασβεστίου ( Coronary Artery Calcium Score) με αξονική τομογραφία: Τί είναι και τί μας δείχνει

30-05-2022
485 Views

Τι είναι το σκορ ασβεστίου CAC;

Πρόκειται για μια ειδική εξέταση που διεξάγεται στον αξονικό τομογράφο, χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον εξεταζόμενο, χωρίς τη χορήγηση σκιαγραφικού και με χαμηλή δόση ακτινοβολίας. Η εξέταση παρέχει εικόνες της καρδιάς που βοηθούν τον ιατρό να εντοπίσει και να μετρήσει την αθηρωματική πλάκα των στεφανιαίων αρτηριών που περιέχει ασβέστιο.

Η μέτρηση της επασβεστωμένης αθηρωματικής πλάκας μπορεί να εντοπίσει τη στεφανιαία νόσο πολύ πριν την εμφάνιση σημείων και συμπτωμάτων της πάθησης.

Ποιος είναι ο σκοπός της εξέτασης;

Ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εξέτασης ώστε να εξατομικεύσει τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς ή να χορηγήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου στο μέλλον.

Σε ποιους απευθύνεται η εξέταση;

Πρόκειται για μια αποκλειστικά προληπτική εξέταση και άτομα μεταξύ 30 έως 75 ετών (χαμηλού προς μετρίου καρδιαγγειακού κινδύνου) μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά. Το σκορ ασβεστίου μπορεί να προσδιορίσει με μεγάλη ακρίβεια τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασυμπτωματικά άτομα όπως καπνιστές, άτομα με κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου και άτομα με αυξημένη χοληστερίνη. Η εξέταση δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Η διαδικασία της εξέτασης είναι εξαιρετικά απλή, χωρίς τη χορήγηση σκιαγραφικού, και ολοκληρώνεται μόλις σε 5 λεπτά. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και ο εξεταζόμενος μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του μετά το τέλος της εξέτασης.

Υπάρχει επιβάρυνση με την ακτινοβολία;

Η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει ο εξεταζόμενος είναι χαμηλή.

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Τα αποτελέσματα συνήθως παρέχονται υπό τη μορφή ενός αριθμού που ονομάζεται Agatston score (αντικατοπτρίζει τη συνολική έκταση των εναποθέσεων ασβεστίου και την πυκνότητα του ασβεστίου) και ενός εκατοστημορίου που εκφράζει την ποσότητα ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου. Όσο υψηλότερο είναι το σκορ, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εμφράγματος μυοκαρδίου στο μέλλον.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Το score Ασβεστίου (CAC) μετρά την ποσότητα του Ασβεστίου που έχουν οι στεφανιαίες αρτηρίες (με αξονική τομογραφία Θώρακος, χωρίς σκιαγραφικό) και μας δείχνει τη συνολική , Αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Το CAC δεν μας δείχνει το βαθμό στένωσης του αυλού τους ή την Ισχαιμία που προκαλούν οι αθηρωματικές πλάκες, ούτε αν υπάρχουν τώρα αθηρωματικές πλάκες στην αρχή της εξέλιξης τους που είναι ίσως και οι πιο επικίνδυνες να σπάσουν και να προκαλέσουν έμφραγμα.

Το score Ασβεστίου μας οδηγεί, αν χρειάζεται, σε αξονική στεφανιογραφία και σε χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας.

Έτσι (ακόμη και σε ασυμπτωματικό άνθρωπο) αν υπάρχει Ασβέστιο στο στέλεχος (νόσος στελέχουςή αν συνολική τιμή του Agatston score είναι πάνω από 100 , καλό είναι να διενεργηθεί αξονική στεφανιογραφία και αν χρειαστεί, σε επόμενο στάδιο και κλασική στεφανιογραφία ή σε πολύ ψηλές τιμές (> 1.000 ) CAC, να διενεργηθεί εξ’ αρχής κλασική στεφανιογραφία (το υπερβολικό Ασβέστιο προκαλεί διαγνωστικά προβλήματα στην αξονική στεφανιογραφία).

 Η γνώση του CAC βοηθά πέρα από τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και στην απόφαση για χορήγηση ή μη Ασπιρίνης και Στατίνης για την αποτροπή μελλοντικού εμφράγματος. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρδιαγγειακής Αξονικής Τομογραφίας, 

Στατίνη χορηγείται σε CAC > 0 και Ασπιρίνη σε CAC > 100.

https://www.ccjm.org/content/85/9/707

cac-1CAC-score-prognosis-and-recommended-treatment-strategy-Note-that-the-estimated-number

cac CAC-score-prognosis-and-recommended-treatment-strategy-Note-that-the-estimated-number

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4412516/

 

Δείτε επίσης

Προστατεύουν οι ιατρικές μάσκες από τον κορωνοϊό ? Τι ισχύει?
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου, 3-6/9/ 2020, Καλαμάτα| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Kατηγορίες καρδιαγγειακών παθήσεων ευπαθών για νόσηση με Covid-19 σύμφωνα με την Ελληνική  Καρδιολογική  Εταιρεία
Leading Innovative Vascular Education 2024, Rhodes-Greece, 16-18 May, 2024
1ο Σχολείο Επεμβατικής Καρδιολογίας | 11 - 12 Νοεμβρίου 2023 Ι Ξενοδοχείο "4 Εποχές", Λουτράκι, Πόζαρ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 22-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
3η Εκπαιδευτική Ημερίδα: Ομάδες Καρδιάς Και Αορτής ΙΙΙ. ΑΘΗΝΑ 10 Νοεμβρίου 2018 : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
MiECTiS Anniversary Meeting | May 10th-11th 2024 Ι Aristotle University Research Dissemination Center (KEDEA), Thessaloniki
nikos fountas espa pdf