Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Είναι το θερμικό τσιγάρο πιο υγιεινό από το συμβατικό; Τι λένε οι έρευνες μέχρι τώρα

Είναι το θερμικό τσιγάρο πιο υγιεινό από το συμβατικό; Τι λένε οι έρευνες μέχρι τώρα

01-02-2018
111 Views

Εναλλακτική λύση στο τσιγάρο έδωσε η Philip Morris International, μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο, με το θερμικό τσιγάρο. Η εταιρία υπόσχεται ότι με το θερμικό τσιγάρο οι καπνιστές εκτίθενται σε λιγότερες καρκινογόνες ουσίες και μπορεί να σώσει πολλές ζωές.

Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν πρέπει να παρουσιάζεται και να διαφημίζεται ως πιο υγιεινό από το συμβατικό τσιγάρο.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει το θερμικό τσιγάρο είναι ότι αντί να κάψει τον καπνό, τον θερμαίνει. Τα συμβατικά τσιγάρα καίγονται περίπου στους 600 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμικό τσιγάρο θερμαίνει τον καπνό στους 350 βαθμούς, κάτι που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνει να καεί, παρόλο που βγάζει καπνό, ενώ παράλληλα απελευθερώνονται λιγότερες τοξικές ουσίες.

Σύμφωνα µε την μη κερδοσκοπική οργάνωση PMI, η πίσσα και το µονοξείδιο του άνθρακα μειώνεται κατά 90-95%.

Είναι μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος που ικανοποιεί τον εθισμό του καπνιστή από τη νικοτίνη μέσω μιας συσκευής που είναι οικεία στο χέρι και το στόμα του καπνιστή.

Ο καπνός είναι εμποτισμένος με προπυλενογλυκόλη που βοηθά στην παραγωγή του ατμού, ενώ η γεύση δεν απέχει πολύ από αυτή του συμβατικού τσιγάρου.

Πριν από την κυκλοφορία του προϊόντος, για περίπου 10 χρόνια η εταιρία διεξήγαγε έρευνες για να διαπιστώσει αν όντως το θερμικό τσιγάρο είναι καλύτερο από το συμβατικό, ξοδεύοντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το θερμικό τσιγάρο πωλείται σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Παρ’ όλο που η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δέχεται ότι οι καπνιστές θερμικού τσιγάρου είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε επιβλαβείς για την υγεία τοξικές ουσίες, επισημαίνει ότι δεν μειώνεται ο  κίνδυνος ασθενειών και θνησιμότητας των χρηστών.

 Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν ότι είναι αβλαβή και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Η τιμή της συσκευής κυμαίνεται από τα 50-70 ευρώ, ενώ το κάθε πακέτο με τα 20 ειδικά τσιγάρα κοστίζει 4 ευρώ

Δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του θερμικού τσιγάρου στην υγεία των καπνιστών και των γύρω τους. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι το θερμικό τσιγάρο και άλλες τέτοιες σύγχρονες μορφές καπνίσματος προσελκύουν περισσότερους νέους και έχει αποδειχθεί ότι όσοι αντικαθιστούν το συμβατικό τσιγάρο με άλλα υποκατάστατα, δεν σταματούν να καπνίζουν.

 

Η εταιρία εκτιμά ότι αν κυκλοφορήσει στην Αμερική, περίπου 6 εκατομμύρια καπνιστές, δηλαδή το 15% του συνολικού πληθυσμού που καπνίζει, θα αντικαταστήσει το συμβατικό τσιγάρο με το θερμικό. Υποστηρίζουν ότι έτσι, σε διάστημα 20 χρόνων, θα έχουν σωθεί 90.000 ζωές.

«Τα νούμερα αυτά είναι σπουδαία, αλλά εκτιμούμε ότι στο ίδιο διάστημα περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από κάπνισμα. Έτσι, το θερμικό τσιγάρο δεν θα λύσει το πρόβλημα» ανέφερε ο πρύτανης της σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Georgia, Michael Eriksen.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανηθούν και να πιστέψουν ότι το θερμικό τσιγάρο του είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα προϊόντα καπνού» λένε οι κανονισμοί της FDA.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, το θερμικό τσιγάρο περιέχει ουσίες, όπως πτητικές οργανικές ενώσεις και αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που θεωρούνται καρκινογόνες ουσίες τόσο για τους καπνιστές όσο και για τους γύρω τους.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι πρέπει να ακολουθούνται οι ίδιοι κανονισμοί με το συμβατικό τσιγάρο και να απαγορεύεται η χρήση του σε κλειστούς χώρους, ώστε να μην θέτονται σε κίνδυνο και οι μη καπνιστές.

Δείτε επίσης

ESC Preventive Cardiology 2024 - Athens 25-27 April
17η Διημερίδα "ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ 2020" | 07-08 Φεβρουαρίου 2020 | Αμφιθέατρο Ιπποκρατείου| Αθήνα|ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μαθήματα της Τρίτης του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, Τρίτη 31/10/2023, Ώρα 20:00
'ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - ΕΜΒΟΛΙΑ' Πανελλήνια Διαδικτυακή Επιστημονική Ενημέρωση, Τρίτη 22.12.2020, ώρα 13.15
ΑΝΟΙΚΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ : “Άκουσε ένα βιβλίο” – 30 κλασικά λογοτεχνικά έργα (audio-books)
Παρουσίαση περιστατικών & λήψη κλινικών αποφάσεων/ 14-16 Σεπτεμβρίου 2018 Ξενοδοχείο EPIRUS PALACE Ιωάννινα/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
WEBINAR 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 21.00 – 22.00  ΘΕΜΑ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΠΟΝΟ: ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ Ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Σύγχρονες Εξελίξεις στις Μυοκαρδιοπάθειες! | 01 - 02 Δεκεμβρίου 2023 Ι MonAsty Hotel, Θεσσαλονίκη
nikos fountas espa pdf