Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Kορωνοϊός: Γιατί η νόσος σκοτώνει περισσότερο τους άνδρες . Ποιος ο  ρόλος του καπνίσματος και των οιστρογόνων

Kορωνοϊός: Γιατί η νόσος σκοτώνει περισσότερο τους άνδρες . Ποιος ο ρόλος του καπνίσματος και των οιστρογόνων

26-03-2020
76 Views

Οι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες καταλήγουν συχνότερα σε θάνατο και νοσούν βαρύτερα από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με τις πρώτες στατιστικές που προέρχονται από όλον τον κόσμο. Το "γιατί" είναι ένα ακόμη άλυτο μυστήριο, ανάμεσα στα πολλά που ταλαιπωρούν τους επιστήμονες σχετικά με τη νέα νόσο.

Τελευταία μελέτη από την Ιταλία απέδειξε ότι οι άνδρες σχεδόν κάθε ηλικιακής ομάδας είναι πιο ευάλωτοι στον νέο ιό.

Τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα -αν και εξαιρετικά αβέβαια προς το παρόν- δεν εξαιρούν από τον ίδιο κανόνα τους εφήβους και τα αγόρια μικρότερης ηλικίας.

Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας και υπεύθυνο επικοινωνίας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, οι θάνατοι στη χώρα μας επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο συσχετισμού μεταξύ ανδρών – γυναικών που ισχύει και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο 18 άνδρες, ενώ αντίστοιχα κατέληξαν σε θάνατο μόλις 4 γυναίκες.

Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη νόσο COVID-19, η οποία περιελάμβανε δεδομένα έως τις 20 Μαρτίου 2020, φάνηκε ότι :

όχι μόνο στους θανάτους αλλά και στη νόσηση από τον ιό, οι άνδρες διατηρούν το προβάδισμα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο οι νοσούντες ήταν κατά 53,5% άνδρες και κατά 46,5% οι γυναίκες.

 

Κορωνοϊός: Κατά 75% αυξημένες πιθανότητες θανάτου είχαν οι άνδρες στην Ιταλία σε σχέση με τις γυναίκες

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι μεταξύ 13.882 περιπτώσεων COVID-19 και 803 θανάτων μεταξύ 21 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου:

 οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 58% όλων των περιπτώσεων και το 72% των θανάτων

Οι νοσηλευόμενοι άντρες με COVID-19 είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι οι γυναίκες που νοσηλεύονταν με αναπνευστική νόσο.

Οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ κοντά με τα αποτελέσματα των πρώτων επιδημιολογικών μελετών που έγιναν και στην Κίνα όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωναϊός, αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου η ανίχνευση και η παρακολούθηση των λοιμώξεων από κορονοϊό ήταν πολύ εκτεταμένη.

Παρόλο όμως, που οι διαπιστώσεις συγκλίνουν, απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, δεν έχει ακόμη δοθεί. Περισσότερα συμπεράσματα ενδεχομένως θα υπάρξουν, όταν  η πανδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της κι όταν διεξαχθούν εκτεταμένες μελέτες στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Ποιες ενδείξεις υπάρχουν μέχρι στιγμής από περιορισμένες μελέτες, αλλά και τι υποψιάζονται οι επιστήμονες

Η αναδυόμενη εικόνα της ανδρικής ευπάθειας στον κορωνοϊό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από μια σαφή ανισότητα μεταξύ των φύλων, η οποία έχει κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο:

1) Φαίνεται ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να καπνίζουν.

Η συνήθεια αυτή καταστρέφει τους πνεύμονές τους και δημιουργεί το υπόβαθρο φλεγμονής και περαιτέρω βλάβης, όταν ο οργανισμός τους προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

Παρόμοια ερωτήματα έθεσε και ο κ. Τσιόδρας:

“Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, και τα βλέπουμε συχνότερα σε άνδρες, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ που είναι πιο συχνά κατά τεκμήριο στους άνδρες. Και σας είπα πριν από λίγες ημέρες, ότι το κάπνισμα, ενδεχομένως συνδέεται με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σε αυτούς που καπνίζουν. Και κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα”.

 

2) Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου.

Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά   από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα

Το Χ χρωμόσωμα ,το χρωμόσωμα τωνγυναικων, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό”, τόνισε ο ειδικός.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα, ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν στο μέλλον, σχετικά με τους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 μπορεί να αποκαλύψουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Και αν οι επιστήμονες απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά θα μπορέσουν ενδεχομένως να ανακαλύψουν και καλύτερες στρατηγικές ή φάρμακα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τους κορωνοϊούς.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Δείτε επίσης

Νέοι άνδρες με στύση σε… κρίση. Είναι μόνο πρόβλημα ψυχολογίας ή τα αγγεία πάσχουν?
Μαθήματα της Τρίτης του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, Τρίτη 16/01/2024, Ώρα 20:00
Στένωση αορτικής βαλβίδας: Τι είναι, συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν
33ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο 251 ΓΝΑ | 15 & 16 Φεβρουαρίου 2024 | Αμφιθέατρο 251 ΓΝΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, 9-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η χειρουργική θώρακος - καρδιάς συναντά τις όμορες ειδικότητες | 26-28.04.2024 | Συνεδριακό Κέντρο Natura, Λίμνη Πλαστήρα
Θρομβοφιλία: Τι είναι και ποιός έλεγχος απαιτείται για την διάγνωση
Γυναίκα και Κάπνισμα. Θανάσιμος συνδυασμός!
nikos fountas espa pdf