Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Ο Ψευδάργυρος (zinc)  εναντίον του κορονοϊού (COVID-19): Πως προστατεύει και ποιες τροφές μας τον παρέχουν

Ο Ψευδάργυρος (zinc) εναντίον του κορονοϊού (COVID-19): Πως προστατεύει και ποιες τροφές μας τον παρέχουν

08-10-2020
193 Views

Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό μέταλλο που απαιτείται από το σώμα για να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, για την επούλωση και την αποκατάσταση, την παραγωγή κυττάρων και τη δραστηριότητα των ενζύμων, τη σύνθεση πρωτεϊνών και πολλές άλλες πτυχές του κυτταρικού μεταβολισμού.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό στοιχείο ,καθώς το σώμα δεν διαθέτει ειδικό σύστημα αποθήκευσης ψευδαργύρου και πρέπει να  λαμβάνεται  είτε με την διατροφή   είτε ως συμπλήρωμα καθημερινά.

Η επάρκεια ψευδαργύρου στον οργανισμό φαίνεται να θωρακίζει το αναπνευστικό σύστημα έναντι των ιογενών λοιμώξεων και πιθανόν και από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ομάδα ερευνητών από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γερμανία αξιολόγησαν ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για τον ρόλο του ψευδαργύρου στην πρόληψη και θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων και της πνευμονίας, με προεκτάσεις και στις επιπλοκές που προκαλεί ο SARS-CoV-2 στην υγεία του ανθρώπου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, αλλά και του ανοσοποιητικού. Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των λευκών αιμοσφαιρίων (ορισμένα εξ αυτών μπορούν και «τρώνε» μικροοργανισμούς, ενώ άλλα παράγουν αντισώματα). Επίσης εμπλέκεται στη ρύθμιση της φλεγμονής. Άρα σε φυσιολογικά επίπεδα ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την αντίσταση του οργανισμού σε φλεγμονώδεις και λοιμώδεις ασθένειες.

Eρευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες για τη χρήση σκευασμάτων που περιείχαν ψευδάργυρο με στόχο την αύξηση της ανοσίας και την πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων, περιλαμβανομένης της νόσου COVID-19. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ο ψευδάργυρος μπορεί να επιβραδύνει τη δουλειά της πολυμεράσης RNA (ένα ένζυμο που συνθέτει μόρια ιικού RNA) των κορωνοϊών και καταστέλλει την εξάπλωσή τους στο σώμα. Μια από τις ουσίες που διεγείρει την κυτταρική απορρόφηση του ψευδαργύρου, η χλωροκίνη, έχει ήδη χορηγηθεί σε ασθενείς με SARS-CoV-2.

Παρατηρήσεις από την ανάπτυξη άλλων ιών, όπως οι ρινοϊοί, δείχνουν ότι μια αύξηση των επιπέδων του ψευδαργύρου στα κύτταρα καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό (αναπαραγωγή) του ιού και διεγείρει την παραγωγή α-ιντερφερόνης, η οποία έχει αντι-ιική δραστηριότητα.

Επιπροσθέτως, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου θεωρείται ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσης πνευμονίας αυξάνοντας την επιρρέπεια σε μολυσματικούς παράγοντες και τη διάρκεια της νόσησης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που περιέχουν ψευδάργυρο συντελούν στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων και στη μείωση της συχνότητας της πνευμονίας.

Ο ψευδάργυρος επίσης έχει ρόλο στην ρύθμιση της φλεγμονής. Διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ιόντα ψευδαργύρου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνοντας την βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων σε περιβάλλον πνευμονίας. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης το σώμα να προστατευθεί από βακτήρια. Και η βακτηριακή πνευμονία συχνά συνυπάρχει στους ασθενείς με δευτεροπαθείς ιογενείς λοιμώξεις.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επίδραση του ψευδαργύρου στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και την ανάγκη μηχανικού αερισμού σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Επομένως η επάρκεια ψευδαργύρου  μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναπνευστικών λοιμώξεων, πνευμονίας και επιπλοκών. Ενώ εμμέσως φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός και έναντι του νέου κορωνοϊού, χωρίς όμως οι ερευνητές να είναι ακόμα έτοιμη να προβούν σε σχετικές συστάσεις.

 

 Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Παρόλο που ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι πάνω από το 1/3 του πληθυσμού δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αυτού του μετάλλου. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τον ψευδάργυρο διαφέρει σε άνδρες και γυναίκες και είναι περίπου 5.5-9.5 mg για τους άνδρες και 4-7 mg για τις γυναίκες.

Ο υπερβολικός ψευδάργυρος στη διατροφή μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον χαλκό, οπότε δώστε προσοχή στην πρόσληψη.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο. 8 διατροφικές πηγές ψευδαργύρου  είναι οι ακόλουθες:

1. Στρείδια

Μια μερίδα μαγειρεμένων στρειδιών περιέχει τουλάχιστον 26mg ψευδαργύρου – με τα ακατέργαστα στρείδια να περιέχουν ακόμη περισσότερο.

2. Κρέας – μοσχάρι, αρνί και κοτόπουλο

Το κρέας είναι μια λαμπρή πηγή ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος – που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα.

Το κοτόπουλο περιέχει 7.5mg ψευδαργύρου ανά 250g

Το αρνί που τρέφεται με χόρτο περιέχει 3,87 mg ψευδαργύρου ανά 113g

Το βόειο κρέας περιέχει 4.09mg ανά 113g.

3. Βρώμη

Μισή κούπα βρώμης περιέχει 3.10mg ψευδαργύρου.

4. Σπόροι

Οι σπόροι είναι μια τέλεια προσθήκη στη δίαιτα κάποιου και εκτός από καλή πηγή ψευδαργύρου, είναι μια άριστη πηγή καλών λιπαρών.

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν 2,79mg ανά 1/4 φλυτζανιού και οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν 2,79mg ανά 1/4 φλιτζανιού.

5. Σπαράγγια

Μια μερίδα σπαραγγιών (1 φλιτζάνι) περιέχει 1.08 mg ψευδαργύρου.

6. Σπανάκι

Μια μερίδα (1 κούπα) έχει 1.37mg ψευδαργύρου.

7. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν από 0.79mg έως 0.96mg ψευδαργύρου ανά 1/2 κούπα.

8. Κάσιους

Μια μερίδα κάσιους περιέχει 2.31mg ανά 1/4 της κούπας.

 

https://ygeiamou.gr/

Δείτε επίσης

3ο Συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας "Sports Cardiology 2022"με Διεθνή Συμμετοχή 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 Αθήνα
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΚΟΜΕΝ | Πόρτο Χέλι| 1 – 3  Οκτωβρίου 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΟΓΚΟΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ - Εξελίξεις & Προοπτικές, 9 & 10 Φεβρουαρίου 2019, Ιωάννινα
Ετήσια Σεμινάρια Μελέτης της Υπέρτασης 2020 |"Υπέρταση: Θεωρία και Πράξη" |ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αρρυθμίες: Πότε είναι «αθώες» και δεν εμπνέουν ανησυχία
16° Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων Της Π.Ι.Ε.Δ.ΚΑΡ, 03/06/2021 - 06/06/2021, Ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia - Καλαμάτα
Avigan (favipiravir) :το νέο ιαπωνικό φάρμακο που δείχνει αποτελεσματικότητα στην μάχη  ενάντια  στο κορονοϊό
Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής, 02-03/10/2019, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
nikos fountas espa pdf