Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρτηριακή πίεση την θερινή περίοδο. Πως επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρτηριακή πίεση την θερινή περίοδο. Πως επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

21-07-2021
81 Views

 

Η συχνότητα εμφάνισης των  καρδιαγγειακών νοσημάτων εμφανίζει εποχιακή διακύμανση, παρουσιάζοντας κορύφωση κατά τους χειμερινούς και ύφεση κατά τους θερινούς μήνες . Η διακύμανση αυτή εξηγείται εν μέρει από τη φυσιολογική απάντηση του οργανισμού στη μεταβολή της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση του δέρματος στο κρύο και την υγρασία τον χειμώνα προκαλεί

 • σύσπαση των περιφερικών αγγείων για να μειωθεί η διαφυγή θερμότητας μέσω του δέρματος 
 • τρόμο για να αυξηθεί η μεταβολική παραγωγή θερμότητας

Αυτοί οι αυτορρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας όμως έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, και ίσως και την ενεργοποίηση θρομβωτικών μηχανισμών, φαινόμενα που εξηγούν τα αυξημένα καρδιαγγειακά συμβάντα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αντιθέτως, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι αντίστροφοι μηχανισμοί, δηλαδή η

 • διαστολή των περιφερικών αγγείων και
 • η εφίδρωση,

φαίνεται πως παρέχουν κάποιου βαθμού προστατευτικό ρόλο. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην εποχική μείωση των εμφραγμάτων μυοκαρδίου, των νοσηλειών για καρδιακή ανεπάρκεια, των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής και γενικότερα στη μείωση της καρδιαγγειακής θνητότητας.

Τα οφέλη όμως που παρέχει η αύξηση της θερμοκρασίας μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να αποβούν επιβλαβή. Προσοχή απαιτείται στην περίπτωση έκθεσης σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες, καθώς η υπερθερμία, η αφυδάτωση και η υπόταση είναι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τη νοσηρότητα περιστασιακά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση λήψης αντιυπερτασικών και κυρίως  διουρητικών φαρμάκων, η τροποποίηση στη δόση των οποίων αποτελεί συχνή προσέγγιση κατά τις πιο θερμές περιόδους του χρόνου. Επίσης, η λήψη αλκοόλ, με την αγγειοδιαστολή και τη διούρηση που επιφέρει, μπορεί να επιτείνει τα παραπάνω φαινόμενα.

Άλλοι μηχανισμοί,με μικρότερη σημαντικότητα, που έχουν  περιγραφεί και συμβάλλουν στην εποχική διακύμανση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι :

 • η βελτίωση της  ψυχικής υγείας
 • η μείωση της κατάθλιψης μεσω της  διαμονής σε ηλιόλουστες περιοχές,
 • η επάρκεια σε βιταμίνη D χάρις στην ηλιοφάνεια
 • η μείωση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού  

 

Τι συμβαίνει με την  αρτηριακή πίεση το καλοκαίρι

Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση, με τις τιμές της να είναι χαμηλότερες το καλοκαίρι απ’ ότι τον χειμώνα, αλλά μόνο τη μέρα – και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν κατά νου ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Οι ζεστοί μήνες του καλοκαιριού είναι μία περίοδος όπου η αρτηριακή πίεση και ιδίως η συστολική (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) τείνει να μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 5-10 mmHg, γεγονός το οποίο αποδίδεται τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όσο και στον τρόπο ζωής.

Λόγω της ζέστης προκαλείται αυξημένη εφίδρωση με αποβολή ηλεκτρολυτών (ιδίως νατρίου) και αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση σε όσους εκτίθενται στον ήλιο, ιδίως τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας.

Σε ότι αφορά τον τρόπο ζωής, η βελτίωση της διατροφής (π.χ. για αδυνάτισμα ενόψει εμφάνισης στην παραλία ή/και για καλύτερη αντιμετώπιση της ζέστης), η αυξημένη καθημερινή φυσική δραστηριότητα (κυρίως με το κολύμπι ή/και τους περιπάτους) και η ελάττωση του άγχους λόγω διακοπών και χαλάρωσης είναι παράγοντες που ευνοούν τη μείωση της πίεσης.

Ύποπτα συμπτώματα

Το καλοκαίρι ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες  μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές της αρτηριακής πιέσεως  και έτσι να εκδηλώσουν υποτασικά συμπτώματα.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για υπόταση συμπεριλαμβάνονται:

 • οι ηλικιωμένοι,
 • οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη,
 • οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και
 • οι υπερτασικοί με δύσκολα ρυθμιζόμενη πίεση

Η υπόταση εκδηλώνεται με

 • ζάλη,
 • καταβολή δυνάμεων,
 • ανορεξία και
 • αίσθημα παλμών

Ο κίνδυνος εμφάνισής της είναι υψηλότερος όταν υπάρχουν απότομες και ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, διότι οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί του οργανισμού των υπερτασικών δεν λειτουργούν καλά. Το ίδιο ισχύει και όταν συνυπάρχει αυξημένη περιβαλλοντική θερμοκρασία με υψηλά επίπεδα υγρασίας και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τι συμβαίνει τη νύχτα

Το καλοκαίρι  μελέτες έδειξαν ότι η πίεση στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξάνεται, κυρίως λόγω μικροπροβλημάτων στην ποιότητα του ύπνου εξαιτίας της ζέστης. Αν λοιπόν ένας ασθενής μειώσει ή δεν πάρει επί ημέρες τα φάρμακά του δίχως να έχει ενημερώσει τον γιατρό του κινδυνεύει το βράδυ να βρεθεί με μια κρίση υπέρτασης. Γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση που ο υπερτασικός επιχειρήσει αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή του θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή.

 

Συνοπτικά, οι θερινοί μήνες είναι συνήθως επωφελείς στους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, με την προϋπόθεση να αποφεύγεται η έκθεση σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες και να μην διακόπτεται αυτοβούλως η φαρμακευτική αγωγή.

Η τροποποίηση στην δοσολογία των φαρμάκων τους θερινούς μήνες είναι μία συνηθης ιατρική τακτική , γίνεται σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και δεν αποτελεί μόνιμη αλλαγή στον τρόπο λήψης των φαρμάκων. Με την παροδο της θερινής περιόδου το πιο πιθανό είναι να επανέλθει η φαρμακευτική αγωγή στο δοσολογικό σχήμα που προυπήρχε.

 

Πηγή: https://www.dunant.gr/el/news/medical-articles/articles-2021/kardiageiako-sistima/

Δείτε επίσης

WEBINAR 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 21.00 – 22.00 ΘΕΜΑ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΠΟΝΟ: ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ Ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;
12ο ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ» | 19 – 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ COVID-19
ΣΥΡΟΣ, 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο "ΕΠΙΛΥΩ", 26-28/09/2024, Ξενοδοχείο "Ερμής", Ερμούπολη
Κορωνοιός Covid 19: Γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία, καταλήγουν στις ΜΕΘ ή ακόμη και σε θάνατο;
Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα
2nd RED CROSS CTO COURSE / RED CROSS CATHLAB 📅 15 - 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 22-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
nikos fountas espa pdf