Ιατρείο Αγρινίου

Γ. Καζαντζή 4-6

26413 - 05135

694 759 1590

Ιατρείο Μεσολογγίου

Ελ.Πολιορκημένων 30

26310 - 25227

697 232 0992

Ποιό είναι το φθηνό και συνηθισμένο φάρμακο που ίσως μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορονοιό!

Ποιό είναι το φθηνό και συνηθισμένο φάρμακο που ίσως μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορονοιό!

26-02-2020
660 Views

Ένα συνηθισμένο φάρμακο, η χλωροκίνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, βασιζόμενος στα αποτελέσματα μιας κινεζικής κλινικής μελέτης.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν τον νέο κορωνοϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε», εξήγησε ο καθηγητής, που είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.

Η κινεζική μελέτη

Ο Ραούλ έκανε τη δήλωση αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την πρώτη δημοσίευση αυτής της κλινικής μελέτης τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 19 Φεβρουαρίου και βασίζεται στα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που έγινε σε περισσότερα από 10 κινεζικά νοσοκομεία, στην Ουχάν, το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χλωροκίνη για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.

«Τα αποτελέσματα που λάβαμε μέχρι τώρα σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία που λάμβανε η ομάδα σύγκρισης όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας, τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων, ώστε ο ασθενής να γίνει αρνητικός στον ιό και για να περιοριστεί η διάρκεια της ασθένειας», ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές.

Στη μελέτη τους πάντως δεν ποσοτικοποιούν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

«Θεραπεία που δεν κοστίζει τίποτα»

«Οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από πνευμονία, την οποία προκάλεσε ο Covid-19», συνεχίζει το άρθρο που υπέγραψαν οι καθηγητές Τζιαντζούν Γκάο, Ζενχούε Τιάν και Χου Γιανγκ, του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της πόλης Τσινγκτάο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι «η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, χωρίς κινδύνους, που χρησιμοποιείται εδώ και 70 χρόνια», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα πάντα με τους Κινέζους επιστήμονες, για τη θεραπεία αρκεί μια δόση των 500mg χλωροκίνης ημερησίως για δέκα ημέρες.

«Είναι μια εξαιρετική είδηση, αυτή η θεραπεία που δεν κοστίζει τίποτα», επέμεινε ο καθηγητής Ραούλ, χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκαναν οι Κινέζοι ερευνητές για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

ÎŒταν ρωτήθηκε, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, για τη θεραπεία αυτή, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Ντιντιέ Ραούλ. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες in vitro, όμως οι μελέτες στους ασθενείς θα πρέπει να επαληθευτούν», τόνισε ο υπουργός.

 

Πηγή : reader.gr

Δείτε επίσης

"Guidelines & Διεθνή Συνεδριακά Highlights 2025 στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις Καρδιομεταβολικές Διαταραχές" | 13/09/25 | Stratos Vassilikos, Αθήνα
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρτηριακή πίεση την θερινή περίοδο. Πως επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σύγχρονες προσεγγίσεις Κλινικής Καρδιολογίας |18-20 Σεπτεμβρίου 2020|  Ξενοδοχείο Spetses Hotel, Σπέτσες  ​| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
3ο Ιπποκράτειο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής Και Π.Φ.Υ., 24-27/06/2021, Κέρκυρα
13o ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ & ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ | 22 - 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, "Onoma" Hote
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ  :18-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | EΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ  LINK ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
15ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας |13-15 Μαίου 2021
Transcatheter Heart Valves Greece 2023 | May 12-13, 2023 | National Gallery - Alexandros Soutsos Museum, Athens, Greece
nikos fountas espa pdf